2015. május 3., vasárnap

Wisal (Ajmal) 2010

forrás: parfumo.de (Kwad)


illatcsalád: virágos

alkotó: Nazir Ajmal


Az Ajmal céget 1951-ben alapította egy Assamban (India) élő jóságos, muszlim bácsi, Haji Ali Ajmal. Ő elmélkedő, amatőr pszichológusként azt a nézetet vallotta, hogy az illatok, és emlékek között szoros kapcsolat van, egy jó parfüm a képzelet szárnyán, visszarepít az időben. Nosza a környezetében lévő természetes összetevőkből (India egy fűszerbomba, ugye?!) elkezdett parfümöket készíteni, amiket a jámbor, szerény, filozofikus lelkületű Haji Ali legnagyobb csodálkozására, vittek mint a cukrot.  

Az aprócska vállalkozás hamarosan óriási méretűvé nőtte ki magát, jelenleg két hatalmas központjuk van Indiában (Mumbai), és az Egyesült Arab Emírségekben (Dubai). (Külön található az indiai központ honlapja ITT)
Családi vállalkozás jellege megmaradt, immár a harmadik generáció ténykedik termékeik sikerén.
A cég ma is büszkeségük, Haji Ali szellemében tevékenykedik, aki a becsületet, tisztességet, és a humanitárius értékeket mindennél többre tartotta. Az Ajmal Alapítvány aktívan részt vesz számos jóléti, és karitatív tevékenységben.

Illataik nagy részét jelenleg Nazir Ajmal készíti (ha lehet így mondani, ő a ház hivatalos orra, aki szerintem klasszikus iskolai szinten nem tanulta ezt a mesterséget, inkább genetikailag lett kódolva rá). Rengeteg parfümjük van- 145 körüli a létszám- és ebben csak a 2001 utániak szerepelnek.


A Wisal-t nem túl izgalmas, ennek ellenére remek illatnak tartom. Még csak azt sem mondom, hogy bármiben újat hozna, de ezzel az arab misztikummal, cirkalmas üveggel, és azzal, hogy akárhányszor kentem magamra mindig jólesett, mégis levett a lábamról. (arról nem is beszélve, hogy ehhez a szerintem minőségi illathoz, netes parfümériákban könnyedén, és aránylag olcsón hozzá lehet jutni)

Nyitánya úgy gondolom a Montale Roses Musk hasonmása (mások szerint a Montale Aoud Blossom-é, azt nem ismerem, nem tudom, de pótolni fogom a hiányosságom). Ebben oud-ot nem érzek, az biztos.
Könnyed rózsa, amely teás, citrusos, édeskés, mint a Stella (Stella McCartney), de annál pézsmásabb, és pikánsabb fűszerezésű. Az elején pacsulit is érzek egy villanásra (elvileg nincs benne), de ez teljesen eltűnik, marad a szellős, pézsmás, fűszeres, kicsit gourmand-ba hajló lekváros rózsa, nagyon halvány fás alapon. Soha nem édesedik be teljesen a leszáradása folyamán, mindig marad egy kis citrusos, fanyar, teás, a vége felé picit mentásnak érzett, pézsmás jellege.
Egyszerű, és kellemes hétköznapi illat (még a filozófiájukba is illik). Tavaszt hozónak, rózsarajongóknak ideális. Tartóssága, és hatósugara már egy fújással is kiváló, sőt nem is kell több egynél! (hozza a már említett Montale minőségét, töredék áron). Nem ragozom tovább, szeretem, és kész.

(Az arab illatokkal való ismerkedésem az Al-Rehab olajokkal kezdődött, ezekről két részes összefoglaló megaposzttal készülök, aminek első fele már kész.)
Al-Rehab 1. és 2. 



Illatjegyei

virágos jegyek, rózsa, szantál, fűszerek, pézsma


https://www.facebook.com/illatpiramis
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése