2015. május 29., péntek

My Burberry (Burberry) 2014illatcsalád: virágos

alkotó: Francis Kurkdjian

A Burberry ház sokkal régebbi, mint én azt gondoltam, 1856-ban alapította egy 21 éves ifjú titán, Thomas Burberry (akinek későbbi fotóit nézegetve, hirtelen azt hittem Otto von Bismarck néz velem szembe).
A korábban textilkereskedőként dolgozó Thomas, kiváló ízlésről tanúskodó ruháival, hamarosan elismert név lett a szakmában.
1880-ban kidolgozta a gabardin nevű vízálló, és roppant strapabíró anyagot, amelyet 1888-ban szabadalmaztatott. (háttérinfó, hogy Roald Amundsen ilyen anyagból készült ruhában hódította meg a Déli-sarkot 1911-ben.)
1901-ben alkották meg a cég logóját, amelyen egy nemességet, tisztaságot, becsületet jelképező fekete páncélos lovag látható, pajzsán "B" betű, kezében a latin "Prorsum" feliratú zászló, amelynek jelentése "Előre".
A II. világháború időszakára jellemző viharkabát (trench coat) is az ő nevéhez fűződik, amelyben pl. Humphrey Bogart hódított a Casablancában.
1924-ben jelent meg először bélésmintaként a jellegzetes kockás mintája, amely azóta szerintem dobogós helyezett a legtöbbet másolt minták között.
Olyan hírességek tartoznak/tartoztak rajongótáborába, mint a brit királyi család tagjai, Peter Falk, Ronald Reagen, Paul Newman, Winston Churchill, és még sorolhatnám.
A történetükről remek képes összefoglalót találhattok a honlapjukon ITT, érdemes rápillantani, régi képek kedvelőinek maga a Paradicsom.
Első illatuk, a férfi parfümként beskatulyázott orientális-fás Burberrys (bőrrel, mirhával, levendulával... hmmm) 1981-ben jelent meg, jelenleg 60 körüli a létszám, de ezek nagy része sajnos csak flanker. Összességében pár parfümöt tartok csak említésre méltónak, és azokat sem feltétlenül azért mert művészileg érnek valamit, bár van közöttük olyan amit szeretek, hanem mert ezeket tartom a főbb mérföldköveknek (Society-1991, Burberry Women/Men-1995, Weekend-1997, Touch for women-1998, Brit-2003, London-2006, The Beat-2008, Sport-2010, Body-2011)
Az első Burberry üzlet 1856-ban
(Basingstone, Winchester street)

A párizsi születésű Francis Kurkdjian (aki most a napokban, május 14-én lett 46 éves) külön bejegyzést érdemel majd, amint lesz időm alaposabban utánajárni.
Sok munkáját szeretem, pl. Gaultier 2 (Jean Paul Gaultier), Lady Vengeance (Juliette Has A Gun)- ami a legkedvesebb pacsulis rózsám, Narciso Rodriguez for Her, és gyakorlatilag minden saját neve alatt futó niche illatát.

A My Burberry mintája egy pillanatnyi agyi oxigénhiányom miatt került hozzám, ugyanis úgy emlékeztem FiFi díjas volt idén, de nem.
Semmi gond ezzel, mert nem is érdemelte volna, úgyhogy nagyjából helyén van most ilyen szempontból a világ rendje.
Nem állítom, hogy a végletekig szörnyű, az üvege mondjuk határozottan csinoska (nagyon fotogén, alig tudtam képet választani, végül didaktikus céllal a lovagos logós nyert- kéretik a Prorsum feliratot a zászlón kijojózni), és a Burberry ház illatügyi hanyatlásának prezentálására tulajdonképpen kiválóan alkalmas.
Mindig volt bennük szintetikusság, ami ellenére azért többet is tudtam szeretni, de ami mostanában van (mondjuk a Body óta), az egyre inkább túlmegy a tűréshatáromon.
Ígéretes összetevőkkel sikerült, egy számomra szinte elviselhetetlen fázisokat produkáló illatot összehoznia ennek a jóravaló Francis gyereknek... hát a teremburáját! (az én "drágám", Luca Turin 5/4 pontra értékelte, szerintem nála is oxigénhiány volt. Úgy tűnik mi ketten nagyon ortogonálisan vagyunk bekötve.)
Ihletője a londoni kertek virágossága volt, az eső párája, és a napfény élessége.
Üvege pedig a ház kreatív igazgatójának, Christopher Bailey kérésére egy klasszikus ballonkabátról lett, szép részletgazdagsággal mintázva- "a trench coat in a bottle". (és bosszankodom, mert nem találom, hogy ki tervezte)

Nyitánya fanyar, zöldes muskátli, kesernyés bergamott, édeskés mandarin, és jó sok(k) pacsuli. Itt még azt hittem majd talán szeretni fogom, ha kibontakozik a kíváncsian várt birsalma, és jönnek a virágok (a fréziát, rózsát nagyon kedvelem)... de nem igazán bontakoztak (a birsalma pedig szerintem meg sem jelent az előadáson). Eufória helyett jött a szintetikusság, ugyan egyértelműen felismerhető a szagos bükköny, édes-krémes rózsa, és a frézia, de egyik sem szép tiszta akkord (és még itt is azt hittem majd valami csoda folytán széppé alakul... mégiscsak Kurkdjian).
A teljes reményvesztettség akkor jött, amikor egy nagyon mű pézsmás-pacsulis (éles, szúrós, karcos) alapra helyeződött az egész, mintha liliom is megjelenne benne, azután ablakmosó folyadék lett belőle, majd egy örökkévalóság után, kicsit ugyan puhulva, egy apró kesernyésen rózsás simogatással, (hála Istennek!) vége lett.
Tartóssága kiváló, hatósugara jó.Illatjegyei:

  • szagos bükköny, bergamott, mandarin
  • muskátli, birsalma, frézia
  • pacsuli, rózsa

(a fotón az üveget ihlető kabát látható)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése