2015. május 23., szombat

Eau de Rochas (Rochas) 1970


illatcsalád: citrusos-aromás

alkotó: Nicolas Mamounas

Mikor előkerült egy ezer éves, ütött kopott dobozú mintám a szekrényből, úgy örültem, mint az a bizonyos majom a farkának.
A Rochas házzal kapcsolatban maximálisan elfogult vagyok, hiába az utóbbi évek illatügyi szempontból egyértelmű hanyatlása, mégis töretlenül imádom, mert olyan parfümöket tettek le az asztalra, mint például az Eau de Rochas.
Nicolas Mamounas 1970, és 1987 között volt a Rochas parfümőre, és ezalatt a 17 év alatt olyan illatokat sikerült alkotnia, mint a Byzance, Lumiere, Globe, Macassar, Mystere. 1985-ben volt egy félrelépése, amelynek gyermeke a rémes "csiga" üvegben elhelyezett Fleur de Nacre (Jennica)- ami valójában Nautilus kagyló.

A címadó parfüm először "Eau de roche" néven jelent meg 1948-ban, majd megszűnt, hogy 1970-ben egyszer csak feltámadjon (gondolom akkoriban még mérsékelt változtatással).
Citrusos bergamott nyitány, amelyben szinte azonnal megjelenik a koriander fűszeressége, és a bazsalikom zöldje. Pezsgően szikrázó élettel teliség, amely frissítő, de gyorsan illan.
Virágos hátteret érzek, ami annyira komplex, hogy nem tudom összetevőkre bontani.
Egy biztos, hogy alapja erőteljesen tölgymohás, tulajdonképpen a második perctől, a teljes leszáradásáig ez lesz az uralkodó akkord, ami pézsmás, szantálos jegyekkel, és földes pacsulival van díszítve. Enyhén szappanossá válik, mintha aldehides lenne, ami miatt akár a tisztaság szinonimája is lehetne. A 4711 puhább, simulóbb változata. Remekmű, amit kár, hogy az IFRA szabályok meggyengítettek.
Nyugalomban lebegés, és határtalan lelki béke... nagyjából minden, ami mostanában nem vagyok, talán ezért volt olyan jóleső.
Frissítően szomjoltó, cologne jellegű, klasszikusan elegáns uniszex illat, amelynek tartóssága közepes, hatósugara elég gyengécske, hamar bőrközelivé válik.



Nagyon szeretem a régi reklámokat/ reklámfilmeket nézegetni, vintage illatoknál számomra ez külön gyönyörűség, és élvezeti forrás.
Kedvencem itt a francia filmes fotóművész, Bruno Aveillan által készített kisfilm volt, Jessica Stam (kanadai modell) vízben lebegős jelenetével (ami egy tavaly nyári aquakontakt óra emlékét juttatja eszembe, ami felejthetetlen élmény volt).
A 80-as években készült klip pedig megtekinthető ITT.
Facebook oldalamon indítottam egy mappát Sufni néven, ahol régiségek között lehet majd bogarászni.



Illatjegyei:

  • lime, mandarin, bazsalikom, bergamott, grapefruit, citrom
  • koriander, szegfű, pacsuli, jázmin, nárcisz, rózsa
  • tölgymoha, szantál, ámbra, pézsma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése