2015. május 6., szerda

Al-Rehab 2.

Zayed sejk-mecset (Abu Dhabi- UAE)
(még több fotó ITT)
Al-Rehab 1.

Dalal: (uniszex) Nyitánya karamell, és meglepően szép narancs, ami sajnos nem sokáig marad. Meglehetősen édes illat, amit a Ginestet Botrytis-hez hasonlítanak, amiben van igazság, de a Botrytis azért lényegesen kifinomultabb, összetettebb illat. A kezdeti napfényes narancsvillanás után lineáris lesz, karamell és vanília, puha, lágy pézsmás, fás alapon. Tartóssága, és hatósugara jó. Uniszex, de szerintem inkább női.
Illatjegyei: narancs, vanília, karamell, szantál

Pearl: (női) Kellemes komfortillat, főként őszre-télre. Vaníliás, pézsmás karamell, virágokkal, melegítő ámbrás-fás alappal. Oud-ot nem érzek (illetve mintha a leszáradáskor valami halvány nyoma lenne). Nem kavart fel különösebben, de fagyos hétköznapokon szívesen viselném, főként a szép, simulóan fás akkordjai miatt. A Dalal-hoz hasonló, de annál lágyabb, selymesebb. 
Golyós 6 ml-s változatban nem kapható, csak ilyen a futurisztikus üvegben (ez a 15 ml-s változat, ami ennél nagyobb, az nem szíves üvegben található).
Tartóssága, és hatósugara közepes.
Illatjegyei: fehér virágok, fás jegyek, karamell, ámbra, szantál, rózsavíz, oud, vanília, pézsma

Balkis: (uniszex) Igazi orientális uniszex illat. Fűszeres, virágos, selymesen ámbrás jellegű, amiben az oud csak halványan, nagyon puhán, a háttérben épphogy felfedezhető. Melengető őszi-téli parfüm. A leszáradásakor édesedik (van egy olyan fázisa, amikor régi szagos radír illatára emlékeztetett), majd púderes akkordok jönnek, apró szappanmaradványokkal. (az én ízlésemnek elég szintetikus, de egyáltalán nem rossz komfortillat)
Tartóssága, és hatósugara jó.
Illatjegyei: virágos jegyek, púderes jegyek, oud 

Vanilla Musk: (uniszex) Nagyjából semmi. Pézsmás vanília, nem a legkidolgozottabb fajtából. Nagymamám olcsó vaníliáscukros süteményhintése. Hatósugara, tartóssága majdnem nulla. Nekem ez az értelmezési tartományomon kívül esik. Ennyi. Abszolút uniszex, sőt univerzális, csak ne ártson alapon mindegy kire/mire kenjük.
Illatjegyei: pézsma, vanília


Green Tea: (uniszex) Frissítő citrusok, és harsogóan életteli, zöld tealevelek némi fanyarsággal, mint mikor egy nedvtől vaskos levelet az ujjaim között elmorzsolok. Erősre főzött zöld tea (kicsit túláztatva), némi citrommal, és egy-két levél friss mentával (a teljes leszáradásakor édesedik, simulóra, bársonyosra puhul, leheletnyit bergamottos, Earl Grey-szerű lesz). Tartóssága közepes, hatósugara mérsékelt, hamar bőrközelivé válik. Nyugalmas, kiegyensúlyozott, érdekes, kifinomult... kitűnő tavaszi-nyári illat... a zen békéje, amit nagyon szerettem. Mintám van belőle, de fogok ilyet rendelni, mert egészen kiváló alkotás.
Illatjegyei: zöld tea, citrusok

Roses: Ez az egyetlen eddig próbált Al-Rehab olaj, amire azt mondom NE! (igen, így kiabálva) Közönséges, harsogó, élesen szúrós, rémségesen csúnya illat, ami pár száz forintos légfrissítőre emlékeztet (de még azok is jobbak, ezt pedig ott sem használnám). Rettenet, borzalom, aminek hatósugara, és tartóssága persze veri a radioaktivitást. Meg sem nézem, hogy melyik nemnek ajánlják, mert megtiltom, hogy használjátok (azt a 9 embert pedig, akik a Fragrantica-n az Annick Goutal Rose Absolue illatához hasonlították, ki kell nyomozni, és hermetikusan el kell zárni, mert bolondok).
Illatjegyei: rózsa, pézsma


Choco Musk: (uniszex) jöjjön akkor a sokak által szeretett csokis pézsma,
Montale Chocolate Greedy testvére. Tejcsokoládénak írják, de nekem ez minőségi keserű csokoládé, forró, selymesen lágy, édes vaníliás tejjel nyakon öntve, bele egy csipetnyi fahéj, és kardamom, (néha krémes gardéniát is érzek) laza tejszínhab a tetejére... és egészségünkre.
Puha, édesen melengető őszi-téli illat, pézsmás-ámbrás-minimálisan fás alappal. Tartóssága, és hatósugara közepes, hamar bőrközelivé válik.
Illatjegyei: pézsma, tejcsokoládé, vanília, fahéj, rózsa, szantál, mirha, ámbra, fűszerek

Red Rose: (uniszex) Egy az egyben a régi pipacsos, Flower by Kenzo (annak tökéletes másolata). Citrusos (mandarin, bergamott), és erőteljesen rózsás nyitány, amely pézsmás púderillattá szelídül. Ambivalens számomra (mint a Kenzo is), bár egyre jobban kedvelem a mértékkel használt, simulóvá váló púderes komfortillatokat,  viszont nem jelenteném ki egyértelműen, hogy ezt szeretem (bár ahhoz képest, hogy régen máson sem bírtam elviselni, ma már megtűröm magamon, sőt néha kedvelem is). Uniszex, de szerintem női.
Illatjegyei: rózsa, vanília

Nebras: (uniszex) Utoljára hagytam azt az olajat, ami számomra leginkább képviseli az arab világ nőies illatvilágát. Az erősen virágos, szegfűs Boudoir (Vivienne Westwood) keleti változata. Annál simulóbb, és könnyebben emészthető, de még így sem egyszerű. Taif rózsa, jázmin, és megfejthetetlen keleti fűszerek, meleg, ámbrás (kissé fás) alapon. Őszi-téli hangulat (tavasszal nekem sok, és nehéz). Szépen komponált, minőségi alkotás, de erre fokozottan érvényes, hogy mindent csak bőrpróba után szabad vásárolni. A kolléganőmön álomszép, rajtam nem mindig (a taif rózsa többnyire nem szeret, és csúnyán savanykás lesz a bőrömön). Hatósugara, és tartóssága kiváló, mértékkel szabad használni. Férfi illatként nem tudom elképzelni.
Nekem ez Szaúd-Arábia női illata, míg a nyitó Saat Safa a férfi párja.
Illatjegyei: taif rózsa, citrusok, jázmin, oud, szantál, ámbra

Kreatív olvasóknak súgom, hogy saját készítésű rózsaolaj recepteket találhattok (angolul) ITT
vidámság Jeddah-ban
(Szaúd-Arábia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése