2012. december 6., csütörtök

VaníliaA vanília az orchideafélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetség egyes fajainak termése (a nemzetségnek több mint 50 faja ismert).
Fűszernövényként általában a Vanilla planifolia fajt termesztik, de felhasználható még a Vanilla pompona és a Vanilla tahitiensis is.

Mint a többi orchidea faj az őserdők mélyén, a párás, meleg trópusi klímán őshonos (Mexikó, Dél-Amerika, Karib-szigetek, Indonézia, Indiai-óceán térsége).


Húsos levelű, hosszúra fejlődő, kúszó szárú növény. Szívós szárat növeszt a fa lombkoronájába, ahová tapadó gyökereivel kúszik fel és rögzíti magát. A gyökérzetén túl, a levegő páratartalmából nyeri vízszükségletét, amit léggyökereinek segítségével vesz fel környezetéből. Nagy, sárga (vagy zöldes-sárgás fehér) virága mindössze 1 napig virágzik, majd beporzás után hamarosan megjelennek a "babok", amikből toktermés fejlődik ki- ezeket a virágzástól számított kb. 7 hónap után lehet leszedni.A virág természetes beporzását a rovarok (főként az apró, ma már ritka melipona méhek) és kolibrik végzik, de ültetvényeken ez manuálisan történik.

Érdekesség, hogy a virág egyszerre tartalmazza a hím porzót és a ragadós női bibét, egy vékony hártyával elválasztva egymástól.

Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy épp sárgulni kezd. A friss vaníliának nincs se íze, se illata.
A szüretelés után a terméseket leforrázzák,majd gyapjúval kipárnázott hordókban fermentálják- ezt követően speciális aromatartó dobozokban 8 hónapig érlelik. Ekkor alakul ki a jellegzetes színe és aromája.
A hüvelyes termés belsejében, rengeteg parányi fekete magot találunk, ekkor már erősen aromás, sötét olajba ágyazottan. 

A feldolgozási folyamat legvége a minőségellenőrzés. Vanília-"orr"-ok (:-)) ellenőrzik és biztosítják, hogy minden csomagba kifogástalan minőségű vaníliarúd kerüljön. Mivel kivételesen érzékeny szaglás szükséges a pozíció betöltéséhez, fizetésük és megbecsültségük rendkívül magas a termelő vidékeken.


Különböző termelési területek, különböző aromájú, jellemzőjű vaníliát adnak: • Madagaszkár, Réunion (Ile de Bourbon): Bourbon -vanília (a termelési területről kapta nevét)- sima Vanilla planifolia vagy Vanilla pompona, amit új és eltérő termelési technológiával, különösen gazdag aromás termésűvé tettek.
 • mexikói vanília: édeskés aroma
 • Tahiti vanília (Vanilla tahitiensis): mósusz aroma- íze enyhébb, mint a Vanilla planifolia-nak, de az illata erősebb, intenzívebb
 •  indonéz vanília: fás, füstös aroma


Története:

Már az azték birodalomban jól ismerték.

Híres csokoládéjuk aminek elkészítéséhez használták, a xocaotl  (vagy ahogy mi ismerjük chilis csokoládé)

Európába Hernan Cortez spanyol konkvisztádor jóvoltából került, aki meghódította az Azték Birodalmat, és amikor meglátta az azték császárt, Montuzemát vaníliával kevert csokoládét inni, majd maga is megkóstolta, beleszerelmesedett a vanília illatába, aromájába.

A kalandor spanyol hazatérve a temérdek arany mellett, csokoládét és vaníliát vitt haza hajóin az Újvilágból- valamint azt a hírt, hogy a kettő keveréke ellenállhatatlan szerelmi varázsszer.

Ez a feltételezés valószínűleg a totonák indiánok egyik ősi legendáján alapult.

A történet szerint, a termékenység istennőjének lánya beleszeretett egy totonák fiatalemberbe, ám szerelmük nem teljesedhetett be származásuk különbözősége miatt. Isteni és halandó nem forrhatott össze. A lány ekkor egy boldogságot és gyönyört hozó növénnyé, vaníliaorchideává változott, hogy földi szerelméhez és népéhez tartozhasson örökre.

Cortez jóvoltából a vaníliás forró csokoládé hamarosan az európai királyi udvarok egyik legnépszerűbb itala lett. Hamarosan innét kezdte meg világhódító útját.


I. Erzsébetnek gyógyszerésze javasolta, hogy ételeit vaníliával ízesítsék. Mesélők szerint a "szűz királynő" annyira beleszeretett a vanília ízébe, hogy életének utolsó éveiben csak olyan ételt volt hajlandó megenni, amit vaníliával fűszereztek.

Az Egyesült Államokba állítólag Thomas Jefferson révén jutott, akivel XVI. Lajos nagykövete ismertette meg. Jeffersont annyira elbűvölte a fűszer íze, illata, hogy 200 vaníliarúd társaságában tért vissza az Államokba.

Az 1700-as években már a szeszes italokba, dohányba, parfümökbe is tettek belőle.


1874-ben sikerült először szintetikus úton vaníliát előállítani- mivel az időigényes és költséges termelési folyamat miatt meglehetősen drága a természetes vanília előállítása, így napjainkban már igen elterjedt a művi úton előállított változata- ez a világ vaníliaigényének kb. 90 %-át fedezi.

A szintetikus vaníliát, "vanillin" (metil- vanillin) néven kell keresni, az összetevők között.Aromaterápiás hatásai:


étvágyfokozó, nyugtató hatású, oldja a feszültséget, hangulatjavító, fokozza a nemi vágyat (afrodiziákum- állítólag Casanova is rendszeresen alkalmazta, Dél-Amerikában tequilába keverik a férfiak), növeli a szellemi és testi aktivitást


Legkedvesebb vaníliás illataim:


Guerlain: Shalimar
Mona di Orio: Vanille
Atelier Cologne: Vanille Insensée
Annick Goutal: Vanille Exquise
Creed: Sublime Vanille
Montale: Vanille Absolu
Diptyque: Eau Duelle
Nicolaï: Vanille Tonka
Serendipitous
Kenzo: Amour
Christian Dior: Addict
Serge Lutens: Un Bois Vanille

és Nektek?...2 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Vaníliás szerelmek, kedvencek, kedveltek...

  Annick Goutal - Vanille Exquise
  Lancome - Hypnose
  Mugler - Angel Innocent
  Calypso St Barth - Lea
  Nicolai - Vanille Tonka
  La Perla - Eclix
  Boucheron - Jaipur Saphir
  Micallef - Vanille Mandarine
  CSP - Vanille Passion
  Sarah Horowitz - Perfect Vanilla
  Lutens - Un Bois Vanille

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Mucko!

   Köszönöm! :-) Több érzékeny pontom is pendítetted :-D mivel több olyan illat van a listádon, amire rég kíváncsi vagyok, de sajnos még nem volt lehetőségem megillatolni őket.
   Ilyen az Eclix, a Vanille Mandarin, a Sarah Horowitz Perfect Vanilla és a már említett Lutens.
   Majd valahogy igyekszem pótolni a hiányosságaim, addig is írnál kicsit ezekről?! Milyen típusú vanília (édes, gyümölcsös, füstös stb.), milyen a tartósságuk és intenzitásuk?
   Köszi :-)

   Törlés