2012. december 2., vasárnap

Elizabeth Arden (1884- 1966)
mottó: "A szépség a természet és a tudomány közös gyermeke"Elizabeth 1884 december 31.-én született Kanadában (Ontario, Woodbridge), skót apa és angol anya gyermekeként.

Eredeti neve: Florence Nightingale Graham

(nevét a híres ápolónő Florence Nightingale után kapta)

Meglehetősen szerény anyagi körülmények között éltek, a gyermekek oktatásának költségeit egy gazdag nagynéni finanszírozta, mivel a család önerőből nem tudta volna taníttatni őket.


Florence egészségügyi iskolában tanult tovább, nevéhez hűen ápolónő szeretett volna lenni.

Anyja halála után tanulmányait félbe kell szakítania.

New-York-ba költözött, és megélhetésének érdekében különféle munkákat vállalt- rövid ideig például könyvelőként is dolgozott.

Anyja korai halála nagyon megrendítette, de meg is erősítette egyben. Folyamatosan a kitörési lehetőségeken gondolkozik, amellyel megalapozhatná jövőjét, biztosabbá tehetné anyagi körülményeit.
Ebben az időben már élénken érdeklődött a kozmetika, és a bőrápolás iránt. Rövid ideig egy kozmetikai cég alkalmazottja is volt.


1910-ben a bátyjától kapott kölcsönből megnyitotta saját kozmetikai szalonját- Red Door Spa néven- az Ötödik sugárúton (5th Avenue). Ekkor változtatta nevét Elizabeth Arden-re.

Névválasztásának magyarázatára több verzió is született. Egyesek tudni vélték, hogy egy a maga korában ismert könyv Elizabeth and her German Garden- címéből kölcsönözte, mások szerint Tennyson költeménye, az Enoch Arden és Bettina Elizabeth von Armin német írónő inspirálta új nevének kiválasztásában.


Jelszava: Még szebbé varázsolni, az eredendően szép nőt.

A piros ajtó, és a halványrózsaszín belső terek hamar ismertté váltak a szépülni vágyó nők körében.

(üzletei ma is ugyanúgy néznek ki, mint ahogy Arden megálmodta őket)
1912-ben Franciaországba utazott, hogy megtanulja az arcmasszázs technikáját.

1922-ben megnyitotta párizsi szalonját, amit számos másik követett még a világon.
Első házi készítésű parfümjei (Arden Rose, Italian Lilac) is körülbelül ebben az időszakban jelentek meg.

1929-ben elsőként a világon szalonjában tornaterem is szolgálta a nők egészségét és szépségét.


Az 1930-40-es évek két parfümjét szeretném kiemelni, amelyeket ma már csak a gyűjtők keresnek lelkesen.
Ez a két parfüm a Cyclamen és It's You. Mindkettőnek csodás Baccarat üveg növeli értékét. A Cyclamen legyező alakú üvegének ékköves tűje leemelhető. Az It's You üvegét kristályüveg kéz emeli a magasba.


1934-ben kihozta a ma már klasszikusnak számító Blue Grass-t, amellyel virginiai otthonának füvére emlékezett, ahol lovait tartotta (a parfümöt George Fuchs, a Fragonard tulajdonosa alkotta meg)- versenylovaihoz való legendás ragaszkodásának és szeretetének állított ezzel emléket.
Ekkor már szinte az egész világon ismert- álszerénység nélkül jegyezte meg, hogy
"három olyan amerikai név van, amelyet a világ minden csücskében ismernek: a Singer varrógép, a Coca- Cola és Elizabeth Arden neve."


A II. világháború alatt a katonanőknek olyan rúzst készít ("Montezuma Red"), amely árnyalatban pontosan passzol egyenruhájuk piros díszeihez.
Azt vallotta, hogy egy nő a fronton is nő, és szép akar lenni.

Magánélete nem volt felhőtlen, karrierjét és szabadságát mindig többre tartotta, mint párkapcsolatait.

2 férje volt, az első Thomas J. Lewis bankár, vele 1915- 1934-ig voltak házasok- neki köszönheti amerikai állampolgárságát.
Második házassága mindössze 2 évig tartott (1942-1944) egy orosz emigránssal, Prince Michael Evlanoff-al. Két válása után, soha többé nem ment férjhez.

Elizabeth 1966-os halála után a cég régi összeköttetései felbomlottak. Több tulajdonos váltotta egymást a vezetésben, jelenleg az Unilever irányítása alatt áll.


Jelentőségét jól mutatja, hogy a Life magazin a 20. század száz legfontosabb személyisége közé sorolta.


A nagy rivális, Coco Chanel pedig elismerése jeléül kegyesen azt mondta, hogy

"Csak egy Mademoiselle van a világon, és az én vagyok, csak egy Madame, az Rubinstein, és csupán egy Miss, aki nem más, mint Arden."


A 2009-es "The Powder and the Glory" c. dokumentumfilm bemutatja Helena Rubinstein és Arden viharos kapcsolatát, egymással való folyamatos versengésüket a szépségiparban.Legfontosabb női illatai:

Blue Grass (1934, 1989)

Cabriole (1977)
Eau Fraiche (1986)
Red Door (1989)
Sunflowers (1993)
True Love (1994)
5th Avenue (1996)
Splendor (1998)
Green Tea (1999)
Arden Beauty (2002)
Provocative woman (2004)
Mediterranean (2007)
Pretty (2009)
Green Tea Cherry Blossom (2012)

Férfi illatai:


Arden Men Sandalwood (1956)

Daytona 500 (2006)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése