2012. december 30., vasárnap

Musk (Lorenzo Villoresi) 1995


illatcsalád: virágos- fás pézsma

Alkotó: Lorenzo Villoresi

Mivel is kezdhetném az egyik legkedvesebb illatom leírását?! A igazsággal!
Nem volt szerelem első szippantásra. Sőőt... 

A "Brad Pitt illata!? Ezt képes magára fújni? Elment az esze! Ki az a megveszekedett hülye aki pénzt ad ezért?!" monológtól addig, hogy "Én vagyok az! Imádom! Azonnal kell!" gondolatokig talán egy év telt el. Ennyi idő kellett, hogy hirtelen, egyik pillanatról a másikra, mintha mi sem lenne természetesebb, felfedezzem tiszta, áttetsző szépségét.


MUSK...


...édes kardamom és (Villoresi szerint frissen őrölt mákra emlékeztető) finoman kesernyés galbánum kettősének kissé fanyar nyitányával indít. Hátterében már kezdetkor a halk lágysággal hangoló ámbra, és pézsma játéka andalít.

Mikor kicsit elhakul a nyitány, a jellegzetes illatú muskátli is megjelenik- sápadtan, szégyenlősen, a szívjegyében elhelyezett rózsa mellett- enyhén zöldes jelleget adva az illatnak.
Körülbelül fél óra múlva nyugalmat árasztó fás jegyek, puha pézsma, ámbra, melegen édeskés vanília és tompa tölgymoha biztosítják édes-fás-púderes, otthonosan ölelő alapillatát.
Abszolút uniszex parfüm. Tartóssága kb. 7 óra, hatósugara jó- nem uralja a teret, de mellettünk jól érezhető. Minőségi alapanyagok, nemesség, kifinomultság jellemzi, mint a firenzei mester valamennyi remekét.


Egy gyermekkori emlék jut róla eszembe... 
...fehéren tömött bóbitájú pitypangokat gyűjtök a réten, a barátságosan kanyargó Tápió partja mellett... több ezer puhán bolyhos szál közül válogatom a legszebbeket, amiket azután tömzsi, kerek csokorba szorítok. A törékeny, puhán hajló szárból kifolyó hófehér "kutyatej" zöld illatú kesernyés leve, barnán ragad a tenyeremben. Gyönyörködöm a kezemben lévő gyapjas felhőben- mint a szomszéd komondor kölyök boholy szőre- és már óvatosan simítom is az álomkép csiklandozón cirógató, selymes bundáját. Majd az ég felé tartom- levegő- fújás- levegő- fújás- levegő- fújás, míg az utolsó bátor ellenálló is elszakad az árván maradt szárak gombóc végétől. Elképzelem, ahogy a könnyedén röppenő szálak meg sem állnak a melegen tűző nap színéig. Talán éjszaka lesz mire a fáradt vándorok megérkeznek, majd a hold mögé bújt nap udvarában újra egymásra találnak a kóbor testvérek- összeölelkeznek és az éj leple alatt, égen-járó, pihe-puha, szelíd bárányokkal játszó, hűséges komondor kölykökké válnak...



Illatjegyei:

FEJ: galbánum, bergamott, kardamom, virágos jegyek


SZÍV: rózsa, muskátli


ALAP: szantál, ámbra, pézsma, vanília, tölgyfamoha, brazil rózsafa




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése