2015. november 28., szombat

Oud Wood (Tom Ford) 2007


illatcsalád: orientális-fás

alkotó: Richard Herpin

Tom Fordról már jó régen megírtam egy bejegyzést, és akkor az volt a terv, hogy a tavaly ősszel szinte folyamatosan fújt Black Orchidról fogok először áradozni. De azt vettem észre, hogy minél több érzelmi kötődésem van egy illathoz, annál döcögősebben írok róla, valahogy nehezebb megfogalmaznom a szeretett parfüm iránti bensőséges viszonyom. A körmondat lényege, hogy a Black Orchid még várat magára, de mint tudjuk ami késik az nem múlik, hanem jön.

Helyette viszont itt van a nemrég kapott Oud Wood mintája, ami a Private Blend kollekcióban jelent meg, amely sorozat 2007-ben indult útjára amikor Tom, két illatának (Black Orchid, Tom Ford for Men) piaci sikerén felbuzdulva a niche világa felé nyitott.
Mérsékelten kapta el az oud láz, mert eddig három ilyen jellegű parfümje született, a dohányos whiskeys Tobacco Oud (2013), a rózsás gyantás Oud Fleur (2013), és a fás fűszeres Oud Wood.
Nem gondoltam volna, hogy ennek az illatnak a kapcsán fog újra fellángolni a gasztronómiai szenvedélyem, de az a helyzet, hogy pont ez történt.
Maga a parfüm nem kifejezetten izgalmas, inkább a nyugodt révbeérés érzetét kelti, komfortos, kényelmes ellazulás, míves imamalom komótos tekerése. Teljesen harmonikusan olvad a nap bármely szakába, bármilyen esemény folyamatába, és valljuk be egy parfümnél ez nem elhanyagolható szempont. Egy pillanatig nem kellett azon gondolkodnom, hogy illik-e a ruháimhoz, programjaimhoz, aktuális hangulatomhoz... mert illik... mindig, mindenhez.

Alkotója a jólfésült, eminens egyetemistára hajazó Richard Herpinakinek pár kivételtől eltekintve elég gyatra a repertoárja (talán egy Gwen Stefani ihlette Harajuku baba az abszolút mélypont, de még legalább ötöt ki tudtam volna ragadni a sárból, és az Amouage VIII a csúcs, amit persze nem egyedül készített, hanem Pierre Negrin partnereként, valamint elég érdekes még az Isabella Rossellini féle vaníliavirágos IsaBella (Nathalie Lorsonnal), és a Van Cleef & Arpels féle Birmane, amit viszont egyedül készített, és ha nem is kiemelkedően, de határozottan jó.

Az Oud Woodnak roppant finom, selymes, simogató oud a kezdete, amely nem az a fejbekólintós fajta, amitől hisztérikusan dudálva leáll a forgalom az Üllőin, hanem egy kifejezetten mélázó, relaxációba ringató zen béke.
A pár másodperces erőtlen oud uralom után beköszön a fás jegy, ami szantál, és brazil rózsafa keveréke, majd jön a szecsuáni, vagy más néven japán bors, aminek ínycsiklandó, szájpadlást bizsergető illata elindította nálam a gasztro ámokfutást.
A keleti konyha eme remekének botanikai értelemben nincs köze a hagyományos borshoz, formailag hasonlítanak, gondolom innét a neve. Kámforos, virágos, ánizsos, citrusos aromája nagyon érdekes lehet, én a parfümben felfedeztem a hagyományos bors aromáját is, némi citrus (inkább citromfüves), és egy leheletvékony ánizsaldehid felhanggal. Japán, Kína, Nepál térségében egyébként annyira népszerű ez a fűszer, hogy esküvőkön ezekkel a termékenységet hozó kis bogyókkal dobálják szegény ifjú párt. (Ha pedig gyorsan összekapkodjuk a szétszórt japán borsot, és összekeverjük csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, római köménnyel, akkor megkapjuk a híres-neves kínai ötfűszer-keveréket, elő a wok, és indulhat a főzés.)
Innét már persze egy (vagy inkább fél) lépés volt, hogy jobbnál jobb recepteket találjak, amiket persze lementettem kipróbálásra, mint például ezt az ígéretes szecsuáni csirkét.

Visszatérve a parfümhöz, a hosszan elnyúló borsos fázis mellett/után következik egy kicsit édesebb kumarinos (tonkabab), vaníliás akkord, hátterében az Ezeregyéjszaka afrodiziákumával, a malabári kardamommal, amelyet egy fanyarabb, vetiveres maszkulin alapillat vált fel, ami stabil, melengető ámbrán nyugszik.
A fej-, és szívillat tehát uniszex, az alapillat nekem kicsit férfias, de még a számomra is viselhető kategória.
Nagyon szépen felépített, modern hatású, letisztult illat, amit csendes komfortillatot kedvelőknek mindenképp ajánlok, feltéve persze ha az árképzése nem hat elrettentő erővel.
Tartóssága közepes (4-5 óra), körülbelül egy óra intenzív erő után bőrközelivé válik.







Illatjegyei

oud, brazil rózsafa, vanília, Malabár-kardamom (Elettaria cardamomum),szantál, szecsuáni (japán) bors, vetiver, ámbra, tonkabab


2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Hölgyem-Blogger !
    Azt szeretném kérdezni hogy honnan szerzi be a parfümmintákat? Én is nagy parfümrajongó vagyok, aminták beszerzése elég nehéz tapasztalatom szerint.Válaszát előre is köszönö!
    Tisztelettel:Lantos Ferenc
    lantosferenc77@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ferenc!

    Az itthon fellelhető niche mintákat a Le Parfum, Madison, Neroli boltjaiban szoktam fellelni.
    Sok mintát kaptam tesztelésre olvasóktól, illetve egy facebook csoporton kialakult baráti társaságtól.
    Az Iparfüméria is elkezdett mintákkal foglalkozni: http://www.iparfumeria.hu/
    Valamint külföldi oldalakról is lehet rendelni.
    http://theperfumedcourt.com/ (itt vintage illatok is vannak)
    http://www.ausliebezumduft.de/
    Remélem tudtam hasznos információval szolgálni. :-)

    Üdvözlettel
    Ildikó (Illatpiramis)

    VálaszTörlés