2015. november 12., csütörtök

Réglisse Noir (1000 Flowers) 2010


illatcsalád: orientális-vanília

alkotó: Jessica Buchanan

A 1000 Flowers, egy kanadai székhelyű, ám Grasse-ban működő vállalkozás, amelyet 2010-ben alapított Jessica Buchanan, akinek első illata a Réglisse Noir volt. Eddig összesen öt parfüm jelent meg nála EDT töménységben, és egy Rose Otto nevű különlegesség, ami damaszkuszi rózsából, és 10% kókuszolajból álló abszolút (rózsa ottó, vagy attar, amit gőzdesztillációval állítanak elő, és ez a legtisztább rózsa illóolaj ami jelenleg elérhető a piacon). A honlapon 5 darabos mintaszett rendelhető ITT, postával együtt 30 kanadai dollárért a rózsa ottón kívül, minden illata tesztelhető.

Indulása zanzásítva úgy történt, hogy édesanyja, és nagymamája vonzódott erősen a természetes alapanyagokhoz, majd nagypapája adott neki egy cikket az illóolajokról, így a család által elkábított Jessica, már gyermekként több illatot is kevert magának a megszállott ökoszisztéma szent zászlaja alatt. Üvegei a maguk karakteres egyszerűségükkel az én szememnek gyönyörűek, esztétikai érzékét mondanám, hogy fotós édesapjától örökölte, de az a helyzet, hogy a főként esküvői képeket készítő papa képei nekem nem igazán tetszenek (ITT).
Gyermekkorának egy részét a Salt Spring-szigeten töltötte, innét a tenger illataihoz való vonzódás, és később az öko elveket kicsit sutba dobva egy szintetikus elem (helional) rendszeres használata, amely aldehides, enyhén virágos, sós tengert idéző illatával elrepít a víz közelébe.
Érdekesség még, hogy első meghatározó illatélményei természetesen édesanyjához kötődnek, aki a Cologne 4711-et, illetve a Nivea krémet használta (és tulajdonképpen elmondható, hogy mindkettő világméretű imprinting :-))
Jessica, Grasse-ban tanulta a parfümkészítést, többek között Max Gavarry (Dioressence) mellett. 
(Kedvelt illata a klasszikus Chanel No.19, Frederick Malle L'Eau d'Hiver, és a légies Guerlain Apres l'Ondee).


A Réglisse ihletője nem más, mint a nagymama medvecukorral megrakott tálkája, és a már említett ózonos tengerillat kombinációja, amit valójában nem érzek annyira markánsnak, mint elvileg kellene.
A fejjegy a feketénél kevésbé agresszív fehér bors, plusz kicsit szúrós szintetikum keveréke, ami akkor valószínűleg a helional, és mellettük egy nagyon halvány édesgyökér akkord beköszönése, amely kezdetben csak szerényen kezdi feszegetni a bors intenzív felhőjét. Ez az alapozó akkord úgy gondolom a shiso levélnek köszönhető, amelynek nevét mindeddig nem ismertem, így utánajártam kicsit.
A shiso, vagyis a "kínai bazsalikom" a menta családjába tartozó ázsiai fűszer-, és baktériumölő, immunerősítő, antiallergén, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény, amit gyakran használnak tésztához, tofuhoz, rizshez, sushihoz, illetve tartósító hatása miatt a wasabi tárolására, mégpedig oly módon, hogy a reszelt wasabit belegöngyölik a levélbe, és rétegezve egy edénybe rakják. Nagyon mutatós jószág, mert míg a levél felső része zöld, addig a fonákja lila (bár vannak mindkét oldalon zöld, illetve lila levelek is, ez a zöld, vagy vörös shiso), ergo kiváló díszítőelem is a gasztronómiában.
Állítólag nagyobb áruházakban nálunk is kapható, gasztroangyalok máris rárepülhetnek a témára, és utána kérem számoljanak be a tapasztalatokról. :-)
A leírások alapján íze, illata meglepő módon nem mentás, hanem fahéj, ánizs, édesgyökér aromájának keveréke.
A szívillat megjelenésével teret kap egy kis csípős gyömbér, ami épp csak annyira csiklandozza az illatreceptoraim, hogy azonnal gyömbéres teára vágyjak, majd a kellemes csillagánizs aláfestése mellett berobban a fekete, nyúlós, ragadós medvecukor. Nem a Lolita Lempicka féle émelyítő édesség, hanem egy nagyon natúr, kellemes árnyalat.
Innét nem sokat változik a történet, a bors, és medvecukor pankrációja után egy viszonylag nyugodtabb, intenzíven fás hátterű, száraz vaníliás, és puhán pézsmás, mindvégig erőteljesen édesgyökeres leszáradás következik (a Havana Vanille nőiesebbre puhított változata), amely abszolút komfortossá teszi a parfümöt. Hatósugara, és tartóssága kiváló, tiszta jegyekkel dolgozó, jól összerakott uniszex illat.
Aki szereti a Diptyque Eau Duelle, illetve a már említett L'Artisan Havana Vanille illatát, az bátran próbálkozzon vele, szerintem nem fog csalódni, a Réglisse igen megnyerő módon valahol a kettő között libikókázik, persze jól nyakonöntve egy vödörnyi medvecukorral.
Nálam az egy-két mintányi kategória, hébe-hóba használva igen kellemes, viszont hosszú távon úgy érzem számomra nyomasztó lenne a viselése.





Illatjegyei
  • fehér bors, shiso levél, ózon (Helional- Ocean propanal)
  • gyömbér, csillagánizs, kakaó, édesgyökér (licorice)
  • pézsma, pacsuli, vanília, vetiver

kép: 
Rembrandt van Rijn- Danae

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése