2015. augusztus 25., kedd

No. 89 (Floris) 1951illatcsalád: fás-aromás

alkotó: Juan Famenias Floris

A Floris a világ egyik legrégebbi, és legjelentősebb parfümháza, alapítása úgy gondolom rendkívül fontos mérföldkő, mert niche minőségű, vintage jellegű illataival etalon a parfümgyártás történetében.

1730-ban alapította a spanyol Menorca szigetéről származó fiatalember, Juan
Famenias Floris, aki a Jermyn Street 89 alatt hozta létre borbélyüzletét, amelynek szűk, macskaköves utcácskája, szerencsés módon igen közel volt Jakab király udvarához. Mire a spanyol úriember észbe kapott, már ő borotválta a fél udvar szakállát, fazonírozta, és rizsporozta parókájukat.
Honvágyát parfümök keverésével igyekezett enyhíteni, beléjük csempészte hazája melengető, jellegzetes aromáit, a narancsfa ligetek, és a levendula ültetvények illatát.
Hamarosan igen meglódult a Floris szekere, és rövid időn belül már 175 féle parfümöt forgalmazott (legnépszerűbb illatai: Lavender- ez volt az első parfüm, Santalwood, Ormonde, Lily of the Valley, Malmaison, Geranium, Stephanotis)- jelenleg 45 illatot árulnak, köztük nyilván valamelyest reformulálva, ezeket a vintage csodákat.
A Floris és az arisztokrácia kapcsolata töretlen, a mai napig szállít az angol királynőnek, és a walesi hercegnek.
Üzlete a régi helyén áll, kiváló ízlésről tanúskodó berendezésével, mahagóni polcaival. Immár a Floris család nyolcadik generációja irányítja a céget, akik máig a faburkolatos tanácsteremben beszélik meg az aktuális ügymenetet.Kevés parfümre mondok ilyet, de a No.89 tényleg inkább férfi illat, nevét az üzlet házszámáról kapta. Az angol író, Ian Fleming nagy rajongója volt, és a No.89 akkor vált abszolút világhírűvé, mikor szereplőjének James Bond-nak, ez lett a regénybeli szignatúra illata.
Döbbenetesen tiszta, szép alkotás, amelynek esetében a kiváló alapanyagok használata kétségtelen. Mióta ismerek Floris illatokat, azóta még jobban vágyom minden alkotásuk megismerésére, mert pont olyan minőségűek, szerkezetűek, amilyennek álmodtam őket.
Nyitánya fanyar, kicsit kesernyés bergamott, narancs, keserűnarancs, levendula mesteri egyvelege, aminek résein át pulzálva tör elő a rózsa édeskésen lágy, gyönyörű illata, amely azonnal megszelídíti a kesernyés akkordokat. Körülbelül egy perc múlva megjelenik a fűszeres-virágos szívillat, amelyben ylang-ylang, narancsvirág, és szerecsendió pompázik, majd felerősödik a rózsa, és kikacsint a fás, pézsmás, mérsékelten tölgymohás alap. Amit külön kiemelnék a kompozícióból, az a szantál akkordja, mert ilyen szépet még nem éreztem, a rózsával karöltve lágy, puha felhő, amit órákig tudnék szimatolni. Tökéletes átváltozóművész, amely olyan elegáns könnyedséggel, zökkenőmentesen siklik egyik fázisból a másikba, hogy azt tanítani kellene. Sehol egy hiba, egy fölösleges vonás, csak harmonikus összeolvadás, ahol minden fogaskerék a helyén van, és mértani pontossággal passzol.
Hatósugara közepes, rajtam körülbelül negyed óra múlva simogató, bőrközeli illattá alakult, amelynek élettartama 3-4 óra, cologne jellegéhez képest szerintem nagyszerű teljesítményt nyújt.
Csomagolása változott, feltételezem az összetétele is, de bármit nyestek le belőle, még így is tökéletes maradt.
A teljes leszáradáskor egy frissen borotvált arc határozott metszete, puha, megnyugtató, és vonzóan férfias cédrus-pézsma-szantál illatú simasága villant be, amitől azonnal remegni kezdett a térdem... Uraim, kell ennél több?!


Illatjegyei
 • bergamott, narancs, levendula, szerecsendió, keserűnarancs, narancsvirág (neroli)
 • muskátli, rózsa, ylang-ylang
 • virginiai cédrus, tölgymoha, vetiver, szantál, pézsma
https://www.facebook.com/illatpiramis


2 megjegyzés:

 1. Ez a leírás gyönyörű!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen :) Örülök ha tetszik.
   Olyan jó lenne ha lennének nálunk Floris illatok. Annyi minden érdekelne tőlük.

   Törlés