2015. augusztus 23., vasárnap

Eau des Jardins (Clarins) 2010



illatcsalád: aromás

alkotó: Jacques Courtin-Clarins

A márka megalapítója Jacques Courtin-Clarins volt, aki akkor még orvostanhallgatóként azt tapasztalta, hogy nagyon sokan szenvednek allergiás bőrpanaszoktól, amelyek kialakulásáért sokszor a használt kozmetikumok a felelősek. 1954-ben gondolt egy nagyot, és saját kozmetikai szereket kezdett keverni természetes olajokból, és egyéb növényi összetevőkből, majd saját neve alatt piacra dobta ezeket. Nagy sikere volt, és sokáig kellemesen éldegélt a kencék eladásából, majd 1987-ben a homlokára csapott, és kitalálta, hogy kiaknázza az illóolajok lélekre gyakorolt, aromaterápiás hatásait, így jelent meg első illata, az energetizáló, uniszex Eau Dynamisante, amelyet azután számos illat követett.

Az Eau des Jardins tipikus nyári illat, sugárzó napfény, frissítő aromák, a benne lévő illóolajoknak köszönhetően hidratáló hatás.
Minden kellemes szlogen ellenére, szkeptikusan fogtam hozzá a teszteléséhez (főként a maradék minták felhasználásának keretében), de pozitívan csalódtam.
Maradt még ugyan bennem tamáskodás a teljes természetességgel kapcsolatban, de alapvetően kellemes, valóban frissítő, nem túl bonyolult illatról van szó, ami az egyébként is sok energiát felemésztő nyári kánikulában nem feltétlenül hátrány. 
Nyitánya lédús citrus kavalkád, főként édeskés narancs, és kissé fanyar grapefruit, bergamott keveréke, amely meglepően tartósan körbelengi viselőjét. 
A szívillat jegyei mérsékelten bontakoznak, hiányoltam a feketeribizli levél (cassis) karakteres illatát, és a mentát, amelyek ugyan pár halványzöld akkordként megjelennek benne, de sokkal többre vágytam volna. (Ha valaki tökéletes feketeribizli levél, citrus élményre vágyik, az próbálja beszerezni Jean-Claude Ellena- In Love Again (Yves Saint Laurent) parfümjét, szerintem nem fog csalódni.)
A vadrózsa illatát bevallom nem ismerem, valami enyhe, citrusok mögül félve kandikáló krémes rózsa ugyan felbukkan, de nem jellemző.
Alapja fehér pézsmás, kissé cédrusos, mérsékelten szintetikus jellegű, a többi hozzávaló pedig szemfényvesztésnek tűnik, babérlevelet, pacsulit, vetivert nem találtam benne.
Rendszertani besorolását citrusosra változtatnám, maximum citrusos-aromásra, de mivel a fűszernövények inkább elméletileg vannak benne, illetve csak a menta ami számomra érezhető, az is nagyon haloványka, inkább az első verziónál maradnék.
Olyan, mint egy édesen citrusos tusfürdővel elkövetett hűvös, nyári zuhany, amely után tartósan megmarad egy finom, bőrközeli tisztaság illat. Azoknak ajánlom akik nem a művészetet keresik egy parfümben, hanem csak pár óra komfortos, friss, kellemes érzést, és persze még jobb ha hisznek az aromaterápia pozitív lelki hatásaiban, illetve a hidratálásában. Jövő héten állítólag visszakacsint még kicsit a nyár, érdemes kipróbálni.
(Akik pedig nyáron is inkább a művészetre pályáznak, azok fújják például az Eau de Rochas-t, az is kellően aromaterápiás frissítés.)



Illatjegyei

  • bergamott, grapefruit, amalfi citrom, citrusok, narancs, feketeribizli levél
  • vadrózsa, babérlevél, menta
  • vetiver, fehér pézsma, pacsuli, virginiai cédrus

https://www.facebook.com/illatpiramis



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése