2012. november 28., szerda

Passage d'Enfer (L'Artisan Parfumeur) 1999




illatcsalád: orientális- fás


alkotó: Olivia Giacobetti

(Diptyque: Ofresia, Philosykos; Lubin: Idole; Frederic Malle: En Passante; D'Orsay: Tilleul; Hermés: Hiris <3; Honore des Pres: Bonte's Bloom, Chaman's Party, Honore's Trip, I Love les Carottes, Love Coco, Nu Green, Sexy Angelic, Vamp á NY; Penhaligon's: Elixir; L'Artisan Parfumeur: L'Eau de L'Artisan, Premier Figuier, Thé pour un Été,  Drole de Rose, Passage d'Enfer, Dzing!, Tea for Two, Safran Troublant, Jour de Fete, Premier Figuier Extreme, Extrait de Songe,  L'été en Douche, Fou d'Absinthe, Mandarine Tout Simplement, Navegar)



Olivia Giacobetti határozottan a Top5 parfümőrjeim egyike.

Hiris

    Dzing!
          Tea for two
                Philosykos

mind ennek a francia származású, kivételes szépségű és tehetségű hölgynek a mesterremekei, aki édesapja Giacobetti papa (Francis Giacobetti) a híres francia fotóművész, és az Emmanuel 2. című film rendezőjének biztatására kezdett illatokkal foglalkozni.

Tanulmányait Robertet-nél folytatta, majd évekkel később megnyitotta önálló üzletét a festői szépségű olasz Ischia szigetén.
Passage d'Enfer
nyelvi játék?, enigma?, valóság?
Nem egyszerűen a pokolba vezető út, hanem szűk, sötét átjáró, hol a félelem kongó lépte jár a nyomodban, és egy párizsi utca egyszerű, hétköznapi, macskaköves valósága, ahol a L'Artisan székhelye található.
Melyik az igazság? Nem tudom!

Azt viszont igen, hogy remek alkotás. Tartóssága 4-5 óra, hatósugara gyakorlatilag nulla, de ezen nagylelkűen lendüljünk most túl (mielőtt felbosszantom magam :-)).


Ha egy mondattal kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy a
tömjén halvány simítása egy liliomokkal díszített mósuszágyon. Kissé fémes, fás, tömjénes, puha virágos illat. Inkább nőiesnek mondanám, mint uniszexnek.

Semmi sátáni hatás, csak finom áttetszőség, az álom gyöngyház fonala, ami már húz is a képzelet birodalmába... lehunyom a szemem...

... langyos, illatos tavasz van. Hirtelen ötlettől vezérelve befordulok egy hűvös, macskaköves utcába. Felpillantok- kopott ablak mögött liliom virít áttetsző üvegvázában. Elképzelem, ahogy tegnap kézbe adta a szerető kéz. A mosolyt az arcon, mikor reggel ébredés után szeme rögtön végigsiklott a törékeny virágon, és ettől eszébe jutott az előző napi meglepetés öröme.

... előttem a döccenő köveken egy komoly, gondolataiba merült fiatal pap siet könnyed léptekkel. Hollófekete reverendája hullámzik, nyomában a reggeli misén használt tömjén halvány illata száll. Kezében rózsafüzér, melynek fém keresztjén a nap fénye, finoman csillan.
...hová is indultam?! lepillantok a kezemben tartott könyvre- Goethe: Faust. 
megvan! a parkba...olvasni...


"...Színes képek közt kis világot,
sok tévedést, csepp igazságot:
s kész a legpompásabb ital,
melytől mindenki friss és fiatal.
Sereglik már az ifjúság virága
darabodhoz s kinyilatkoztatást vár,
bús táplálékot gyöngéd hajlamára
mindegyikük a művedben talál már.
Hol egyik, hol másik rendül bele,
s mind látják: szívük mivel van tele..."

(Goethe: Faust- Előjáték) 


Paris- Passage d'Enfer



Illatjegyei:


tömjén, fehér mósusz, fás jegyek, liliom











2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a bejegyzés is! Érdemes minél többet írnod, öröm olvasni!
    A Passage d'Enfer először nagyon tetszett, de később rájöttem, mégis inkább nyomaszt, zavar benne valami. Aztán azt is megfejtettem, hogy a cédrusfa és a szantálfa együttes illata zavar néhány parfümben. De egyébként is túl lágy, túl bőrközeli és nekem szintetikusnak is tűnik a Passage d'Enfer. A Phylosykos-szal is így vagyok, ott is zavar a cédrus. Végül nem tudtuk meg, hogy Te mennyire szereted. Használod? Szereted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Örülök a bejegyzésednek, a saját élménynek :-) Én is nagyon szeretem olvasni, hogy másnak mit jelent egy illat, mit szeret benne, mint nem.
      Csak egy mintácskám van belőle. Ha épp megkívánom, akkor kenegetek belőle a karomra és élvezem a finom, lágy tömjént- szóval a rendszeres használattól ez messze van, inkább időnkénti műélvezet számomra.
      (gyerekkorom óta imádom a tömjén illatát- nagymamám minden vasárnap misére vitt és ha tömjént füstöltek, az mindig külön ünnep volt nekem :-))

      Törlés