2012. november 20., kedd

Sotto Voce (Laura Biagiotti) 1996



illatcsalád: orientális- fás



alkotó: Sophia Grojsman 
(Boucheron: Jaipur; Calvin KleinEternity; Bvlgari Pour Femme; Estée Lauder: Spellbound, White Linen; Gloria Vanderbilt: Vanderbilt; 
Lagerfeld: Sun, Moon, Stars; Kenzo: KashayaLancome: Tresor; Oscar de la Renta: Volupte; Yves Saint LaurentChampage, Paris, Parisienne)

Nehéz elfogultság nélkül bármit is mondanom erről az illatról. Huszonéves korom eleje- egyetlen üvegbe zárva. Sokáig csak Laura Biagiotti illatai voltak számomra "a parfümök". Laura, Roma, Venezia, Sotto Voce- mind- mind megannyi kedves emlék.


Ezért is örültem annyira, amikor a közelmúltban szert tettem pár 2 ml-s Sotto Voce mintára. Fel is vásároltam rögtön a boltocska egész készletét, így most 40 ml áll rendelkezésemre ebből a ma már igazi ritkaságnak számító (aukciós oldalakon aranyárban kapható) nedűből.

Mint már írtam az a Sophia Grojsman alkotta, akinek többek között a Paris-t köszönhetjük. 
13 év telt el azóta. Sophia érettebb, tapasztaltabb. Míg a Paris-t még orosz lelke túlzó drámaiságával alkotta meg, addig a Sotto Voce-n már érezhető a francia légies, visszafogott báj, könnyedség hatása.
Ez tökéletesen megfelelt Biagiotti stílusának.

Virágok iránti elköteleződése itt is igen hangsúlyosan kap szerepet.


A zenei kifejezés (sotto voce= lágyan szólva, fojtott hangon előadva) tökéletesen tükrözi az illat tompa akkordjainak harmóniáját. A hangvilla alakú kupak vizuálisan is elrepít a zene világába, kiegyensúlyozottságát az üveg kerekded formája nagyszerűen mutatja.

... finoman ívelt mesteri hegedűn, pasztellszínű, virágmintás selyemsál siklása...
Sotto Voce- suttogás
Lágyság, harmónia, női ujjak finom simítása a hangszer húrján.

Nyitánya lédús barack és érett szilva kettőse. Kevés illatban szeretem a barackot, de ebben olyan kedvesen simul a bőrömre, hogy nem tudom nem szeretni. A koriander kissé pikánssá teszi a gyümölcsbombát, soha nem tolakodó, mindig csak a háttérben (alig- alig) érezhetően muzsikál.
Majd megjelenik a mezzoszoprán, a szépséges tubarózsa. Narancsvirággal történő párosítása számomra igazán izgalmassá tette a szívillatot, ugyanis ez a komponens sem tartozik általában a kedvenceim közé. Itt azonban ő is olyan finoman alkot elegyet a többi összetevővel, hogy bár intenzíven érzem- főként a szívillat teljes lecsengésekor- szintén nem tudom nem szeretni.
A teljes leszáradás ami a bőrömön évszaktól függően akár 2 óra múlva is lehet, már a mósuszról és vaníliáról szól. Komfortos, selymesen simuló, lágy, édesen puha illat.

Amikor viselem, mindig rengeteg bókot kapok érte. Nincs olyan, hogy valaki meg ne jegyezné, milyen finom illatom van.
Összességében bár kissé szintetikus hatású parfüm, kiváló alkotásnak tartom. (megjegyzem Grojsman szinte valamennyi illatát szintetikusnak érzem- ez azonban számomra semmit sem von le alkotásainak értékéből)

Tartóssága bőrön kb. 5 óra. Hatósugara kiváló- nem döngöli földbe a környezetünket, de érezhető, finom illatfelhőbe burkol.






Illatjegyei:

FEJ: őszibarack, szilva, koriander, mahagóni
SZÍV: tubarózsa, narancsvirág, orchidea, heliotrop

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Egyetértek. Sajnos nekem is már csak mintáim vannak belőle (viszont az egy kiárusításnak köszönhetően jó sok :-) )

      Törlés