2016. augusztus 15., hétfő

La Yuqawam Homme (Rasasi) 2012

fotó forrása: Irini (parfumo.de)

illatcsalád: orientális

Az arab illatok iránti rajongásom gyakorlatilag a megismerkedésünk, vagyis évek óta töretlen. Ebay-ről rendelt Al-Rehab olajokkal kezdődött, majd nem volt megállás, jött az Ajmal, az Al-Haramain és a Rasasi a maga messzire repítő álomvilágával (romantikus elcsépelt klisé tudom, de ez van, úgy tűnik néhanapján ilyen is vagyok).
A Rasasi történetéről röviden annyit, hogy 1979-ben alapította Abdul Razzak Kalsekar, aki sajnos nem olyan rég, tavaly augusztusban hunyt el 84 éves korában. A Dubajban működő vállalkozás eddigi repertoárjában kereken 150 parfüm kapott helyet, és ahogy ki tudtam silabizálni 2014 után nem jelent meg új illatuk (ennek okát érdemes lenne megvizsgálni, amit én most nem fogok megtenni, viszont ha valaki utánajár és megosztja velünk az információit, azt megköszönöm). 
Kalsekar bácsi eredeti terve az volt, hogy hat fiával családi vállalkozásként csendesen kotyvasztgatnak majd a jó öreg Dubajban, azonban hamarosan a kereslet a terjeszkedést indokolta, és ma már 165 elegáns üzletben kínálják minőségi illataikat főként az arab térségben, például Oman, Kuvait, Bahrein, Katar fényűző bevásárlóközpontjaiban. Hála az internet áldásának az európai halandók is viszonylag könnyen hozzájuthatnak termékeikhez a különböző online parfümériákban, aukciós oldalakon.

A La Yuqawam Homme mint a neve is mutatja férfi illat, de ez persze mint megrögzött parfümmániákust és illatügyileg meglehetősen rugalmasan gondolkodót nem rettentett el attól, hogy bőrös jellege miatt azonnal kérjek 5 ml mennyiséget egy kedves parfümös ismerősömtől.
Amint érzem az ősz legelső, legapróbb fuvallatát, nálam beköszönt a bőrös, fás, melengetően orientális illatok ölelése utáni vágyakozás, és ez kellően izgalmasnak is tűnt a kínálatban (főként mert többen Tom Ford Tuscan Leather nevű parfümjéhez hasonlítják, Tom Forddal kapcsolatban pedig a végletekig elfogult vagyok).
Mielőtt rátérnék az illatra, szeretném megemlíteni, hogy az üvege külön figyelmet érdemel. A hangulatban pont hozzá passzoló levél motívum az egyszerű, elegánsan lekerekített üveggel kiegyensúlyozott harmóniát alkot (női párja lila színű, és a levél azon tükröződve alkot teljes egészet. Ezt szintén egy Tom Ford illathoz, a Black Orchidhoz hasonlítják, de ez ügyben nem tudok nyilatkozni, még nem teszteltem.)Nyitánya meghökkentő, éretten darabokra hulló harmatpiros málna, és mustársárga sáfrányos bőr. Olyan szép és különleges, hogy az első pillanatoktól nem ereszt. A pazar gazdagság leomló palástja, ami súlyos és meleg védelembe burkol. Érezni a fűszernövényeket, de csak valami homályos, összesimuló kavargásban, magamtól egyiket sem tudnám beazonosítani. Ami biztos az a kétféle bőr, a velúr szöszös, hajlékony puhasága, és a cserzett lószerszám fényesre kopott, repedt érdessége. 
A szívillatban határozottan megjelenik, majd órákig érződik az üröm zöldes keserűsége, a tömjén csodásan megnyugtató dorombolásával, ami nem templomi füst, bár mintha halvány csíkként az is kavarogna benne, hanem a gyanta ragacsos, kicsit gyógyszeres akkordja.
Az alapillatban elhelyezett bőrös jegyek igen furfangosak, mert a fej-, és szívillatban tobzódnak a legerősebben, majd a leszáradás során elhalkulnak, és belesimulnak a fás-ámbrás-fűszeres alapba, hogy ott egy nyugodt bázison elüljenek nagyjából az idők végezetéig. Van egy nagyon apró, épphogy rezdülő édesség is benne, száraz, füstös vanília (ami elvileg nincs a felsorolt illatjegyei között), a málna és talán a jázmin érintése.

Az, hogy tartós parfüm, nem tükrözi elég hűen a valóságot. Ez az illat tényleg az örökkévalóságig tart. A bőrömön egy napig (24 h) mindenfajta megerőltetés nélkül simán érződik (bőrközeli ugyan, de akkor is kiváló teljesítmény), ruhára permetezve szerintem egy hétig illatozik.
Hatósugara kiváló, nagyon kell vigyázni az adagolással, mert ha megszalad a mennyiség akkor a környezetünkben az első egy-két órában sok embernek okozhatunk kellemetlen perceket (maximum két fújás, azt is inkább messziről permetezve).

Abszolút niche minőség, ami ugyan férfi illatként van regisztrálva, de szerintem olyan hölgyek akik nem rettennek meg egy néhol kissé szikár, goromba bőrt felvillantó, markáns aurával beborító elixírtől, nyugodtan viselhetik. Káprázatosan gyönyörű parfüm (ami valóban nagyon hasonlít a Toszkán bőrhöz, annak kiváló olcsóbb alternatívája lehet). 
Uraim Önökön ez az illat erőt, stabilitást sugárzóan érzéki (ha jól tudom a neve is azt jelenti, hogy "ellenállhatatlan"), Hölgyeim Önökön ez az illat merész, intelligenciát sugárzó és provokatív. Tessék tehát bátran viselni mindenkinek.


Illatjegyei

  • sáfrány, kakukkfű, málna
  • jázmin, fehér üröm, tömjén (olibanum)
  • bőr, fekete velúr, fás jegyek, ámbra

kép: Eduardo Rodriguez Calzado


https://www.facebook.com/illatpiramis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése