2016. május 17., kedd

Loving Bouquet (Escada) 1999

(saját fotó)
illatcsalád: virágos

alkotó: Annick Menardo

Escada parfümről még semmilyen vonatkozásban nem volt szó a blogon, és ez nem véletlen. A parfümház új illatairól nem sok jót tudok mondani, semmitmondó édeskés és/vagy gyümölcsös tucatáruk, amik említésre sem méltók. Körülbelül 2000-ig volt azonban a divatháznak egy fénykora, amikor azért születtek nagyon jó alkotások.

Az Escada házat 1978-ban Németországban Margaretha és Wolfgang Ley alapították, a portugál szó jelentése "lépcső", de nem innét jött az elnevezés, hanem egy spanyol versenyló neve ihlette (akit viszont a lépcsőről neveztek el :-)). Münchenben nyitottak butikot ahol színes, fiatalos ruhákkal, különleges anyagkombinációkkal (például hímzett, kötött motívumok textillel párosítása) igyekeztek felhívni magukra a figyelmet. 
1990-ben Escada Beauté néven bőráruval, és illatokkal is előrukkoltak, első parfümjük az alapítóról elnevezett Margaretha Ley.
Érdekesség, hogy hivatalosan tulajdonképpen egyikük sem volt német, a germán felmenőkkel rendelkező Wolfgang Amerikában született, Margaretha pedig svéd származású, aki miután hazájában elnyerte a Miss Svédország címet, Párizsba ment modellkedni és divattervezést tanulni, ahol gyorsan szert tett egy első férjre, majd egy másodikra is Wolfgang személyében. Ketten pedig felvirágoztatták közös vállalkozásukat. A feleség remek üzletasszony, marketinges és tervező volt, Wolfgang pedig nem tudom mihez értett, mert róla nem áradoznak a divathoz értők, talán a tőkét adta mindehhez. Margaretha korán, mindössze 56 évesen halt meg gyomorrákban (1992-ben), azóta illatügyileg egyértelműen hanyatlás az Escada, ruhák terén nem tudom mi a helyzet, a divat szinte egyáltalán nem érdekel.

A 99-es Loving Bouquet Annick Menardo munkája, akinek ezen kívül pont egy pár jó dobása volt (Boucheron Jaipur Homme, Bvlgari Black), összességében azonban nem vagyok tőle elájulva.
Ez az illata viszont határozottan nem rossz. Pár éve jutottam hozzá, mégpedig ajándékba kaptam egy neten vásárolt Margaretha Ley mellé. Nem indult ugyan zökkenőmentesen a kapcsolatunk, mert kezdetben kifejezetten büdösnek tartottam, de azután párszor használtam (nem mazochizmusból, csak mindennek adok több esélyt), és valahogy mégis megkedveltem annyira, hogy ma már kifejezetten szeretem.

Nyitánya kesernyés, fanyar bergamott, savanykás citrus, és édeskés felhangokkal keveredő zöld ibolyalevél. Nem harsány, éles zöld illat, hanem meleg fás, földes akkordokkal keveredő, amelyben már egészen korán megjelenik a szívillat kissé púderes írisz jegye, ami roppant nőiessé, finommá, kényelmessé teszi a viselését. A frissítő tea időnként előbukkan némi gyöngyvirággal karöltve, de egyik sem lesz soha markánsan jellemző, gyönyörűen pulzálva jelennek meg a szívillatban (így kell ezt kérem csinálni). Rózsát, jázmint, barackot nem érzek benne. A teljes leszáradása a puha pézsmáról szól, amely édeskés, kissé púderes, ibolyás, íriszes finomság fás aláfestéssel. A fás akkordok egyébként megfogtak, mert nem szantált és cédrust érzek benne, hanem valami sokkal barátságosabb, lágyabb, melengetőbb hangulatú illatot, mondjuk rózsafát. 
Tartóssága jó, 5-6 órán át elkísért, viszont a hatósugara nagy jóindulattal közepes (hármas alá), viszonylag hamar bőrközelivé válik.
Hihetetlenül nőies, puhán ölelő aprócska, halványlila virágcsokor, egy könnyed, romantikus pillanat érzése. Beszerzése kicsit nehézkes, de ebay-en vagy egyéb netes aukciós felületeken nem lehetetlen. Aki szereti a könnyű, áttetsző, légies virágillatokat (főként a már sokat emlegetett ibolyát és íriszt), annak mindenképp ajánlom. Nina Ricci tudott hasonló karakterű parfümöket összeiparkodni, bár azt a rafináltan csábító francia bájt ami minden régi Nina Ricci sajátossága, azért nem sikerült az Escada-ba egyértelműen belecsempészni, a habkönnyű lányos kellem azonban megvan benne.

...Áldott tavasz van, pont olyan amilyet szeretnék. Hűvös, esős, erőtlenül napsugaras pasztell színkavalkád, még jóleső forró teák ízével. Imádom a városunk naplemente utáni lüktető ragyogását, az újonnan jött esti csöndjeim hangját, a Duna vízén a lámpafény ringását, fákról szakadó vattapamacsok világgá indulását. Nemrég jöttem rá, hogy messze kerültem a régi zajongásaimtól, hogy az apró részletek leszakadnak rólam mikor menniük kell, és a világ közel sem tökéletes, de néha olyan harmónia van benne, amitől kedvem támad egy könnyed illattól, lágy francia sanzontól beleolvadni a létezésbe...

Illatjegyei:
  • ibolyalevél, mandarin, őszibarack, bergamott, citrom
  • írisz, ibolya, orris, jázmin, tea, gyöngyvirág, rózsa
  • szantál, pézsma, cédrus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése