2016. február 5., péntek

Roses and More (Priscilla Presley) 1998

fotó: parfumo.de (Magdulenka)
illatcsalád: virágos

alkotó: ?

Priscilla Presley illataival nagyon elfogult vagyok (tudom ezt írtam már párszor több mindenre, de itt hatványozottan igaz). A 90-es évek hangulatát olyannyira meghatározzák az általa kiadott parfümök, hogy például egyetlen fújásnyi Moments komoly időutazást tud nálam elindítani.
Priscillát szerintem nem kell bemutatni senkinek, ez az 1945-ben New York-ban született hölgy főként arról ismert, hogy 1967-től 1971-ig Elvis Presley felesége volt. Úgy vélem nagyjából egész eddigi életében ebből a státuszból élt, bár rövid ideig modellkedett és színészkedett is (olyan "halhatatlan" filmekben volt látható mint a Csupasz pisztoly, Dallas, Kerge város stb.)
Jelenleg 70 éves, és még mindig tevékenyen dolgozik, az amerikai Dream Foundation nevű jótékonysági alapítvány nagykövete, akik azt a célt tűzték ki, hogy gyógyíthatatlan betegek utolsó kívánságát teljesítik, ami azért valljuk be, nagyon szép és nemes feladat.
Első illata a Moments volt, amely 1991-ben jelent meg, az utolsó három pedig 2000-ben, meglovagolva az Indian Summer sikerét, az anyaillat nevéhez egy Blue, Green, Red jelzőt hozzátoldva összesen hét illattal befejezte illatos pályafutását. Mára szinte bármelyik PP parfüm birtoklása komoly mozgó tőkét jelent, egyes illatai horror áron kelnek el a valós és netes bolhapiacokon.
(A Priscilla fotó 1998-ban, a parfüm megjelenésének évében készült, itt még nem volt mimikátlan szörnyeteggé plasztikázva)

A Roses and More egy hirtelen impulzusvásárlás eredménye, nem ismertem, de már rég szerettem volna tesztelni, és egy apró "parfümériában" ma belefutottam egy 10 ml-s példányába (ami persze jött velem haza, még néhány minta kíséretében).
Mérsékelt rajongás mellett sok negatív, elmarasztaló véleményt is olvastam róla (vakon ezért nem mertem soha próbálkozni vele), de nekem bizony minden fanyalgás ellenére nagyon is tetszik.
Az összetevőiről nincs túl sok információ, szóval elemzésénél ismét kizárólag a saját orromra hagyatkozhatok, mint a Jade Zoom esetében. Ha ismeritek, és nagyon más a véleményetek akkor várom a kommenteket (ha nem akkor is :-) )

Nyitánya igazi (kicsit orrfacsaró) retro robbanás, villanásnyi virágözön a köbön, amelyben tubarózsát, nagyon halványan jázmint, fanyarkás bergamottot, és mintha egy igen naturalista, fátyolszerűen lebegő levendulaködöt éreznék. A fejillat nagyon erőteljes, és fejbekólintósan intenzív, Estée Lauder korai virágillatait juttatja eszembe, ott érzem mindig ilyen tisztán a törékeny virágok lehengerlő erejét.
A szívillat megnyit egy rendkívül szép krémes, halvány rózsaszín, rezgő szirmú pünkösdi rózsa akkordot, ami a továbbiakban gyakorlatilag végig meghatározó lesz, és majdnem teljesen elfoglalja a többi virág helyét, hogy azután egy kellemesen puha pézsmás, ámbrás alapra helyeződve igazi vidám tavaszi komfortillat metamorfózisává váljon. Van némi fás pulzálás az alapillat áthajlásakor, amit nem tudok beazonosítani (nem cédrus, és nem szantál, talán rózsafa?). A teljes leszáradás finom szappanos jelleget hoz, ami miatt igazi békebeli hangulatot áraszt. I M Á D O M! Körülbelül 3 óra eltelte után a szappanosság halványulása teret ad egy jól beazonosítható cédrus akkordnak (plusz talán egy pötty vetiver sok kérdőjellel), de sosem lesz férfias, mindvégig marad a nőies jelleg, annyiban változik, hogy egy kis érdes szikárságot hoz a telt krémességbe, fellazítva azt, hogy tartósan ne legyen unalmas és fojtó jellege.
Aki modern rózsára vágyik az felejtse el, a többieknek ajánlott darab. Ő a 20.század végének rózsaillata, a nyers bolgár rózsa korszakát követő modernebb elgondolás.
Hatósugara jó, az első egy órában nagyon intenzív, majd viszonylag gyorsan veszít erejéből és bőrközelivé válik. Tartóssága közepes, 4-5 óra elteltével még érzem a bőrömön, de már csak jó vadászkutya módjára, alaposan szimatolva.
Összegezve tehát, ez egy gondosan, szépen, művészettel, tiszta összetevőkkel, izgalmas leszáradással készített illat. Bársonyosan puha, elegáns, krémesen nőies kompozíció. És ha belegondolok, hogy "csak" egy celebillat, akkor sokszorosan le a kalappal előtte! 
Illatjegyei
rózsa, egyéb virágok

kép: 
Hendrik Jacobus Scholten: An Elegant Lady Smelling Roses

2 megjegyzés:

  1. Priscilla összes illatát nagyon szeretem, de őt valahogy olyan kis felejthetőnek találtam fiatalkoromban. Bezzeg az Indian Summer, meg a Moments! Szinte most is érzem az illatukat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Indian summert sajnos nem ismerem csak hírből. A Moments pedig annyira imádat a mai napig, hogy az ebayről, és a vateráról is vadásztam egyet :)nekem ez a rózsás is tetszik, pont annyira, hogy 10 ml legyen otthon belőle. :)

      Törlés