2016. január 2., szombat

French Lime Blossom (Jo Malone) 1995



illatcsalád: virágos-zöld

alkotó: Jo Malone

A Jo Malone illatokról már rég tervben volt egy bejegyzés, bár nem ezzel szerettem volna kezdeni, hanem az ánizsos vaníliával (Vanilla & Anise), ami régi kedvencem. Bevallom ezt az illatát nem szerettem, úgy gondoltam tisztítószer szaga van, és nem igazán értettem létezésének okát. Viszont változik az ízlésem, és kezdem vonzónak találni a "tiszta" illatokat, amik a "most jöttem a zuhany alól" érzést adják. A French Lime Blossom majdnem ilyen, csak itt a tusolás előtt még a "pincétől a padlásig kitakarítottam a lakást" érzés is megvan. (ami aggasztó, hogy ha ilyen tempóban haladok, eljön még a Clean ideje is :-)).

A céget saját neve alatt egy angol hölgy alapította, aki virágkötőként tevékenykedett, majd egyszer csak álmodott egy nagyot, hogy ő bizony természetes alapanyagokból különféle illatszereket, kozmetikumokat, lakásillatosítókat, hagyományos szappanokat stb. fog gyártani. A gondolathoz készült egy letisztult, igen tetszetős minimál dizájn, és 1994-ben elindult a londoni üzlet.
A fragrantica szerint már előtte is készített cologne töménységű illatokat, listája szerint az 1990-es Nutmeg & Ginger volt az első parfüm.
Az uniszex alkotások általában egy-két jegy köré komponálódnak úgy, hogy jól felismerhetőek legyenek a kiemelni kívánt akkordok. Cologne (áttetsző üveg), illetve Cologne Intense (fekete üveg) töménységben kerülnek forgalomba. Utóbbiakhoz még nem volt szerencsém, de az általam ismert kölnijei is tartósak, intenzívek. Szóló illatai mellett, 2011 óta különféle (limitált) kollekciókkal rukkol elő, amelyek egy-egy téma köré szerveződnek, és általában 3-5 darab parfümöt tartalmaznak.
Pl.:
  • Tea Collection (2011) minden ami tea, Assam, Earl Grey és maté tea kombinálása fűszerekkel, uborkával, mentával, citrusokkal, tejjel stb.
  • London Blooms (2012) Anglia virágai, a muskátli, írisz, fehér orgona, peónia, Lady Moore virág- ami tulajdonképpen egy gerániumfajta (Geranium oxonianum), egy kis rebarbarával, mohával keverve.
  • Sugar & Spice (2013) az aktuális  trend megjelenése, avagy édesszájúaknak a sütis vonal
  • London Rain (2014) az esős London meséje, fekete cédrus-boróka, fehér jázmin-menta, lilaakác-ibolya, vizes jegyek-angyalgyökér kombinálásával
  • Rock the Ages (2015) na ez egy nagyon érdekes és számomra vonzó kollekció, mert a brit történelmet meséli el öt illatban. Tudor Rose & Amber (Tudorok), Lily of the Valley & Ivy (György-korabeli Anglia), Pomegranate Noir (a viktoriánus kor), Geranium & Verbena (Edward kora), Birch & Black Pepper (a modern Anglia)

A French Lime Blossom nyitánya nagy adag fanyar bergamott és keserűnarancs kettőse, amely nagyon realisztikusra sikeredett. Tényleg az az érzés kerít a hatalmába, mintha egy turmixgépben pépesre őrölném a növényeket, nagyjából levelestül-ágastul. Valahogy úgy vagyok most ezzel is (mint az Issey Miyake illattal), hogy amennyire nem szerettem (és nem értettem) ezt a kezdetet, jelenleg annyira tetszik.
A szívillat fűszeres, picit gyógynövényes jellegű édeskés felhangokat hoz a fejillat vadul zöld, nyers, frissítő fanyarságába, amitől melegebbre, lágyabbra árnyalódik az egész, miközben már érezhető az alapillat fás, balzsamos, krémes illatú méhviasz tartalma, amivel otthonos, de egyben furcsa is lesz a kompozíció. 
A virágok közül a hárs, a jázmin és narancsvirág érezhető intenzíven, egy halványan rezgő gyöngyvirágfátyol borításában.
A virágos szívillat lecsengésekor, mikor kezd felerősödni és egyeduralomra törni a méhviasz, akkor rövid időre a levendula lila akkordja bújik elő, ami a petitgrain (Citrus aurantium amara) olajnak köszönhető, ez ugyanis tartalmazza a levendula illóolajának két fő összetevőjét, a linaloolt és linalil-acetátot.

Ami miatt nem tudom eldönteni egyértelműen, hogy szeretem-e, az a méhviasz intenzitása. Nekem ez az illat a bútorápolóval fényesre suvickolt felületeket juttatja eszembe, amelyen langyos fényt árasztó táncot jár a méhviasz gyertya lángja. Erről a tisztaságra, kényelemre, nyugalomra asszociálok, tehát kellemes érzéseket kelt bennem, viszont parfümként nehezen tudok gondolni rá.
Nekem ez az illat egy roppant kellemes lakásillatosító, amit szívesen használnék, mert otthonos, megnyugtató aromájával komoly stresszoldó és relaxációs faktor, de nem magamon, hanem mondjuk a függönyeimre permetezve.
Intenzitása, tartóssága kiváló, mintából kenve is kitartott minimum 6 órán át a karomon. Tesztelésre, meditálásra mindenképp ajánlom, mert összességében érdekes, tisztán, szépen komponált alkotás.




Illatjegyei
  • bergamott, keserűnarancs (petitgrain)
  • tárkony, hársfavirág, jázmin, rózsa, gyöngyvirág
  • méhviasz

https://www.facebook.com/illatpiramis



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése