2015. július 9., csütörtök

Jil Sander No.4 (Jil Sander) 1990

forrás: parfumo.de (Unchaned)


illatcsalád: gyümölcsös-virágos

alkotó: Michel Almairac

A Jil Sander házat a német származású, 1943-as, wesselbureni születésű Heidemarie Jiline Sander alapította 1963-ban.
Németországban, majd cserediákként Los Angelesben textil-, illetve divattervezést tanult, 21 évesen családi okok miatt kellett Hamburgba visszatérnie, mert apja váratlanul meghalt.
1963-ban ugyanitt butikot nyitott, ahol Thierry Mugler, Sonia Rykiel, valamint pár saját tervezésű ruhát forgalmazott.
1973-ban alapította meg saját divatházát, amely pénzügyi szempontból igencsak hullámvasutas tendenciákat mutat.
Volt a Pradával is valamiféle részesedéses üzletelés, aminek én a felét sem értem, lényeg, hogy a végén alaposan összevesztek, és 2013 októberében végleg elváltak útjaik. Közben ő maga is hol nyugdíjba vonult, hol visszatért (őszintén szólva ezt a részét sem volt kedvem alaposabban áttanulmányozni, de akit érdekel szorgalmi feladatként utána járhat). A magánvéleményem az, hogy ez a kissé kemény, germán vonású hölgyemény üzletileg, és talán emberileg sem egyszerű eset, azért van körülötte folyton valami vircsaft, (rész)tulajdonosok, elnökök jönnek-mennek, ami a hírek szerint a minőségre is alaposan rányomta a bélyegét.

No de térjünk vissza a múlthoz, és az illatokhoz, Jil ízlésére minden téren a minimalizmus, precizitás, minőségi anyagok használata volt jellemző (mintha csak magamat hallanám).
Rengeteg parfümőr dolgozott neki, egyet sem emelnék ki, mert több mint sok flankere van, amiket nagy valószínűséggel úgysem fogok napirendi pontra tűzni.

Jelenleg 55 parfümje közül, a szerintem lényegesebb illatait azért kiemelném:
Jil Sander Woman I-II-III (1979, 1983, 1985)
Jil Sander Bath & Beauty (1981)
Feeling man (1989)
Sun (1989)
Jil Sander No.4 (1990)
Background (1993)
Jil (1997)
Sensations (2000)
Pure (2003)
Sport for Women (2005)
Style (2006)
Jil (2009)
Eve (2011)
Simply Jil Sander (2014)



A No.4 az egyik legjobb alkotás tőle. Szinte elemezhetetlen komplexitás, ami klasszikus, és modern egyszerre.
Nagyjából lehetetlen elemeire boncolnom. Nyitánya tubarózsa, és édes jegyek, ami jázmin, szilva, vaníliavirág, és fás szantál. Kiemelni sem tudnék semmit, annyira egyben van az egész, tömör, nehéz, gazdagon, és édeskésen virágos, fűszeres parfüm. A cibet mennyisége tökéletes, leszáradása kissé púderes, vaníliás pézsma, amelyben a tonka, és halvány gyantás jegyek rezonálnak a háttérben, egy villanásra kesernyés galbánummal izgalmassá téve.
A végén a lédús édességet szárazabbá teszi a tölgymoha, és kissé fanyarrá a cédrus, de egyik sem domináns annyira, hogy uralkodjon az alapillatban.
Jellegében hasonló a klasszikus Coco (Coco Chanel), és a Magie Noire (Lancome) világához.
Egyértelműen mesterremek Almairac tartalmas, minőségi munkásságában. Kipróbálásra mindenképp ajánlom, vintage rajongóknak legalább egy mini kötelező darab. Hatósugara és tartóssága több mint kiváló, szigorúan messziről egy-két fújás kategória. Elegáns illat, mégis érzek benne valami romlott érzékiséget, amitől hihetetlenül vonzó, és izgalmas kompozíció...

...régi kabarék világa, vaskos vörös bársonyfüggöny mögül áradó neccharisnyás erotika, púderrel kent testek ívbe feszülése, párás lehelet, forró öl, és a félhomályban kajánul bontakozó vágyak...   



Illatjegyei:
  • szilva, galbánum, őszibarack, ánizs, bergamot, rózsa, muskátli
  • szerecsendió, szegfű, tubarózsa, ibolya, jázmin, vaníliavirág, ylang-ylang, rózsa, mirha, tárkony
  • koriander, szantál, tonka, pacsuli, pézsma, ámbra, tölgymoha, vanília, cédrus, cibet

https://www.facebook.com/illatpiramis




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése