2015. június 1., hétfő

VersaceGianni Versace 1946-ban született a dél-olasz Reggio di Calabria városában, a
Versace család legidősebb gyermekeként (eredetileg négyen voltak, de Tina nevű testvérük gyerekkorában meghalt tetanuszfertőzésben).
Kicsi korától vonzódott a színházhoz, jelmezekhez, mitológiához, az ókori római-, és görög művészetekhez, később nagy hatással volt rá Andy Warhol, és az absztrakt művészetek.
Édesanyja varrónő volt, ő tanította a szabászmesterség alapjaira.
1978-ban Milánóban nyitotta első butikját, azonban ruhatervei nem arattak kezdetben túl nagy sikert. A bomba akkor robbant, amikor 1980-ban találkozott Richard Avedon fotóssal, akinek képsorozata zajos sikert aratott, elősegítve Versace nevének hirtelen felemelkedését. (egy rövidke, de igen érdekes Richard Avedon portré az egyik kedvenc magyar blogomon, sok képpel ITT olvasható.)
A reklámfotókból pedig ITT lehet még többet csemegézni (zseniális összeállítás, ha semmi mást nem is néztek meg a linkek közül, ezt ki ne hagyjátok).


a legelső 1980-as tavaszi reklám, rajta balra Jerry Hall, aki itt még épp javában szerelmes volt Mick Jagger-be :-)

Emblémáját a mitológiai Medúza ihlette, aki megengedte Poszeidónnak, hogy elcsábítsa őt Aphrodite istennő templomában, ezért az volt a büntetése, hogy csodás haját kígyókká változtatták, és aki ránézett, az kővé vált. Gianni Versace szerint aki a ruháira csak egyetlen pillantást is vet, elveszett örökre.

Hamarosan egy lapon említették a nála 12 évvel idősebb Armanival, amire viccesen annyit válaszolt: "Armani északi, én déli vagyok. Badarság az egész."
A cég családi vállalkozásként működött, Gianni volt a tervező, Donatella a segítője, valamint a marketinges, Santo pedig a pénzügyeket intézte.
Donatellával mindig is bensőségesebb viszonya volt, a múzsájának nevezte, és folyton különleges szépségéről áradozott (megjegyzem mára ez a szépség sajnos rémséggé változott, a mértéktelen plasztikai beavatkozásoknak köszönhetően)- Blonde nevű parfümjét húgának készíttette. 
Színházzal való kapcsolata is ki tudott teljesedni, számtalan opera-, és balettjelmezt tervezett.


Gianni egyik jelmezterve, Richard Strauss: Capriccio c. operájához

Ruhatervei számomra zömmel túlzottan tarkabarkák, de jelmeztervei lenyűgözőek, érdemes rákeresni modelljeire, mert minden barokkos túlkapása ellenére, egyszerűen mesés költeményeket álmodott. 
1989-ben, Donatella javaslatára létrehozták Versus névvel a hétköznapi viseleteket tervező, "mindenki" számára elérhetőbb vonalat, majd 1993-ban a gyermekruhákat készítő Young Versace-t.

A később alapított Atelier nevű vonal lett a Versace haute couture részlege, itt ismét az ízléses látványvilágé lett a főszerep.
1993-ban elnyerte a Fashion Oscar díjat, ami mellé a francia-, és olasz miniszterelnök is kifejezte munkássága iránti tiszteletét.

Négy fotóalbumot jelentetett meg Richard Avedon, és Bruce Webber közreműködésével:
- Designs (1994)
- Men without ties (1994)
- Do not disturb (1995)
- Rock and Royalty (1996)


Gianni párja 11 éven át, egészen haláláig a modell Antonio D'Amico volt, akire végrendeletében busás havi apanázst hagyott (havi 50 millió lírát kap élete végéig), jelenleg saját divatcégét igazgatja.

1997 július 15-én halt meg, miután épp reggeli sétájából tért haza Miami Beach-i villájához, ahol a legalább öt másik embert is megölő 27 éves sorozatgyilkos, Andrew Cunanan lelőtte, aki nyolc nappal később öngyilkos lett, ugyanazzal a fegyverrel végzett magával. 
Gianni ismerte Andrew-t, akivel még 1994-ben San Franciscóban találkoztak, és valószínűleg rövid ideig viszonyuk volt egymással (akkoriban az a téves pletyka járta, hogy bosszúból ölt meg volt szeretői közül hármat is, mert HIV fertőzött lett valamelyiküktől, de a boncolás során vizsgálata ennek az ellenkezőjét támasztotta alá, Andrew nem volt fertőzött).

(Pazar házáról képösszeállítás például ITT és ITT, valamint két viszonylag elfogadható kisfilm ITT és ITT. A youtube-on több klip is található az épületről, sajnos elég gyatra minőségben, de akit bővebben érdekel keressen rá.)

Gianni hamvait a Comói-tóba szórták, amely mellett meseszép villája is állt. Temetésén személyesen jelent meg Diana hercegnő, aki jó barátja, rajongója, és támogatója volt a tervezőnek, valamint Elton John, aki 1997-es The Big Picture című albumát az ő emlékének szentelte (személy szerint én nagyon szeretem ezt a lemezt, és örültem, hogy újra rátaláltam).Jelenleg Donatella a cég alelnöke, és a tervező részleg irányítója (főként az ő arcával kapcsolják össze a Versace nevet), két gyermeke született a modell Paul Beck-től, Allegra Versace (1986), és Daniel Versace (1990). Donatella az egyik fő pártfogója az Elton John AIDS Alapítványnak. 
A ruhákon, és parfümökön kívül kozmetikummal, és lakásdekorációval foglalkoznak. Utóbbinak külön honlapja van ITT, egy pillantást mindenképp megér. Ausztráliában pedig a gyönyörű Palazzo Versace várja tárt karokkal a vendégeit, közel 100 ezer forint/éj/fő áron ITT.

Illatai (a lista nem teljes)

Gianni Versace (1981)
Versace L'Homme (1986)
Gianni Versace (1981)
forrás: ITT

V'E (1989)
Versus Donna (1992)
Red Jeans (1994)
Blue Jeans (1994)
Blonde (1995)
Dreamer (1996)
V/S Versus (1998)
Versace Woman (2000)
Versace Men (2003)
Crystal Noir (2004)
Bright Crystal (2006)
Versace pour Femme (2007)
Versense (2009)
Versus (2010)
Vanitas (2011)
Yellow Diamond (2011)
Eros (2012)
Eros pour Femme (2014)

Gianni Versace Couture kollekció (2014)
Couture Jasmin
Couture Tuberose
Couture Violet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése