2014. szeptember 26., péntek

Tom Ford



"Mint divattervező tudatában vagyok annak, hogy nem vagyok művész, mert amit én alkotok, azt legyártják, eladják, használják, és végül kidobják."

Thomas Carlyle Ford, 1961 augusztus 27.-én született a texasi Austin városában, egy ingatlanközvetítő házaspár gyermekeként. Mivel többször költözött a család, ezért a kis Tom, egyik iskolából a másikba vándorolt.

Austin, Houston, San Marcos, és Santa Fe (itt érettségizett) után, a New York-i Egyetemen, művészettörténeti tanulmányokba kezdett.

Közben tanulás helyett főként reklámkampányokkal foglalkozott, 12 párhuzamosan futó reklámfilmben szerepelt, így 1 év után elküldték az egyetemről.
Következő állomás a belsőépítészet volt, ebből szerzett főiskolai diplomát (Parsons The New School for Design), bár utolsó évében már a divatszakon is végzett kurzusokat.

1,5 évig Párizsban, a Chloé sajtóirodájánál volt gyakornok, majd elhatározta,

hogy divattervező lesz bármi áron.
Egy hónapig minden nap hívta Cathy Hardwick-ot, a híres amerikai divattervezőt, aki végül beadta a derekát, és találkozott vele. Tom eltitkolta belsőépítész diplomáját, a Chloé-nál betöltött alacsony pozícióját, és megkapta  a vágyott állást a tervezőnő mellett.
Cathy évekkel később úgy emlékezett vissza találkozásukra, hogy megkérdezte Tomtól, kik a kedvenc tervezői, mire Armani és Chanel nevét kapta válaszul. Hónapokkal később megkérdezte, hogy miért pont őket mondta, erre Tom azt felelte "mert Armani-t viseltél!".

Itt sem maradt sokáig, Perry Ellis, és Marc Jacobs után következett a Gucci, és Milánó, ahová már párjával, a nála 14 évvel idősebb divatújságíró Richard Buckley-val költözött. 
1994-2004 között Tom volt a Gucci kreatív igazgatója.

A Gucci igen sokat köszönhet neki, a csőd szélén álló céget, olyannyira felfuttatta eredeti ötleteivel, és újszerű, merész, provokatív reklámkampányaival, hogy hamarosan busás nyereséget könyvelhettek el.

Amikor Madonna az 1995-ös MTV Video Music Awards díjátadóján az ő kreációjában jelent meg, és Take a bow c. klipjével besöpörte a legjobb női videó díját, akkor Tom Ford neve végképp berobbant a köztudatba.

Mikor pedig Yves Saint Laurent is csatlakozott a Gucci tervező csapatához, és személyesen megismerkedtek, kettejük későbbi együttműködése olyan, akkoriban döbbenetes marketinget eredményezett, mint az Opium (Sophie Dahl), illetve az M7 (Samuel de Cubber) reklámanyaga, amelyet jó néhány európai országban betiltottak (utóbbiról fotókat csak a széplelkűek miatt nem teszek fel, akit érdekel keressen rá!- szerintem már a merészsége miatt is érdemes!). Egyébként Tom biztatására állt YSL maga is meztelenül modellt az M7 plakátjához (bár kétségtelenül kevésbé kitárulkozón, mint Samuel de Cubber)
Opium (Sophie Dahl)
2005-ben hozta létre saját neve alatt futó divatmárkáját, amely pl. ruházatot, napszemüvegeket, illatokat tervez, illetve forgalmaz.
2006-ban dobta piacra első parfümjét, Black Orchid néven.
2007-ben nyílt meg első saját áruháza New Yorkban (Madison Avenue 845), és azóta több mint 20 üzlete van szerte a világon.

Egyéb érdekességek:


  • Szülei igen szabad szellemben nevelték, minden ambícióját
    támogatták. Folyton átrendezte lakásukat, ami néha nem kis meglepetés 
    volt a hazatérő szülők számára.
  • Santa Fe-ben élt apai nagyanyja, aki rendkívül nagy hatással volt stílusára, szellemiségére, mert ahogy egy interjúban vele kapcsolatban megfogalmazta, "Nem akart semmit, csak jól érezni magát."
  • 2009-ben filmrendezőként is debütált a Single man (Egy egyedülálló férfi) c. filmben. A mű egy Christopher Isherwood novella alapján készült, melyben Colin Firth, és Julianne Moore játszotta a főszerepet (Colin Firth BAFTA díjat, valamint a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb férfi alakításáért járó díját nyerte). A szereplők a filmben Tom Ford ruhákat viselnek. Sajátos hangulatú alkotás, jó sok szomorúsággal, de mindenképp érdemes megnézni. 19.perc környékén füleket hegyezni! Elhangzik egy parfümrajongóknak sokat mondó varázsszó, amit Colin Firth olyan áhítattal ejt ki, mintha a szerelme nevét suttogná. :-)
  • a párját elveszítő férfi története talán azért is érintette mélyebben, mert Milánóba költözésükkor Richard már a gégerákkal küzdött, és ő mindvégig kitartott a sorozatos kemoterápia után csontsovánnyá fogyott szerelme mellett
  • imádja a kutyákat, 2 foxterrierje (Angus és India) szerepeltek filmjében is
  • eladta Andy Warhol egyik önarcképét 32 millió dollárért, majd visszavásárolta 15 millióért
  • házairól egy remek kis összefoglaló olvasható ITT
  • 27 év együttélés után Richard és Tom idén (április 8.-án) összeházasodtak. A párnak van egy "közös" gyermeke is, Alexander John Burkley Ford, aki 2012 szeptemberében született, és akit féltve óvnak a nyilvánosságtól.


Illatai:


Black Orchid (2006)
Tom Ford for Men (2007)
Tom Ford for Men Extreme (2007)
White Patchouli (2008)
Grey Vetiver (2009)
Violet Blonde (2011)
Noir (2012)
Sahara Noir (2013)
Velvet Orchid (2014)

White Musk kollekció (2009)
Jasmine Musk
Musk Pure
Urban Musk
White Suede


Jardin Noir kollekció (2012)
Cafe Rose
Jonquille de Nuit
Lys Fume
Ombre de Hyacinth

Private Blend kollekció
Purple Patchouli (2007)
Amber Absolute (2007)
Black Violet (2007)
Bois Rouge (2007)
Japon Noir (2007)
Moss Breches (2007)
Noir de Noir (2007)
Tobacco Vanille (2007)
Tuscan Leather (2007)
Velvet Gardenia (2007)
Oud Wood (2007)
Italian Cypress (2008)
Arabian Wood (2009)
Bois Marocain (2009)
Champaca Absolute (2009)
Azure Lime (2010)
Jasmin Rouge (2011)
Lavender Palm (2011)
Neroli Portofino (2011)
Santal Blush (2011)
London (2013)
Oud Fleur (2013)
Tobacco Oud (2013)
Costa Azzurra (2014)
Mandarino di Amalfi (2014)
Patchouli Absolu (2014)

Atelier d'Orient kollekció (2013)

Shanghai Lily
Fleur de Chine
Plum Japonais
Rive d'Ambre


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése