2013. július 6., szombat

In Love Again (Yves Saint Laurent) 1998


illatcsalád: virágos-gyümölcsös

alkotó: Jean-Claude Ellena


Akik ismernek tudják, hogy a gyümölcsös illatok általában nem tartoznak a kedvenceim közé. Különösen a bogyós gyümölcsök összeférhetetlenek többnyire a kémiámmal. 


Az In love again azonban kivételt képez, mert tökéletes rajtam, első pillanattól, a teljes leszáradásáig.


Sokadszorra kell megállapítanom, hogy Jean-Claude Ellena mestere a citrusos illatoknak (is). Olyan rafinált művészettel dolgozik, hogy egy pillanatra sem válnak unalmassá a keze alól kikerülő, kitűnő ízléssel és hozzáértéssel árnyalt remekművek.


Az In love again, már megszületésekor limitált illatnak indult. 

Yves Saint Laurent, visszavonulása előtt, szerette volna megünnepelni, a divatszakmában töltött 40 évét, ezért egy limitált sminkkollekciót dobott a piacra, amit egy illat is kiegészített. A parfüm sikeres lett, amit megszűnése után számos rajongója sirat.
(új- kocka üveges kiadása- állítólag nagyon hasonlít a régihez. Nekem még
nem állt módomban tesztelni, ezért ebben nem tudok állást foglalni.)


A kifújás első pillanatában a grapefruit és az áfonya dominál, egy kis zöld jelleggel, amit a fekete ribizli levelének tulajdonítok.
Pár másodperc múlva a bogyós gyümölcsök olyan élethű tobzódása kezdődik, amelyben egyetlen mesterséges, fals hangot sem tudok felfedezni. (a bogyós gyümölcs illatokkal többnyire az a gondom, hogy nagyon szintetikus jellegűek lesznek a bőrömön)
Harsogóan friss ez a fázis, gyümölcsös hedonizmus, melyet a vodka és a fekete ribizli tesz igazán aromássá. Mintha egy csipetnyi menta is érezhető lenne a háttérben.
Az erőteljes, gyümölcsös akkordok, halványan kesernyés, rózsásan édes szívillattá szelídülnek. Ez a szakasz, sokáig szinte teljesen változatlan marad- és a teljes leszáradásig jelen van-, intenzív, fiatalos, friss, dinamikus jelleggel.
Körülbelül fél óra múlva válik igazán érezhetővé, simogatóvá a pézsma, majd ennél is később egy enyhe fás jelleg.
Tartós, jó hatósugarú, mégis könnyed, kellemes, mások számára sem zavaró illatfelhő. Tavasszal, nyáron ideális viselet.

...mélybordó, zöld és sárga... hűsítő bólé, egy robusztus, kerti asztal közepén... fiatal, hamvas bőr élettel teli, selymes érintése... ujjaim tétova, játékos nyomásának, halk megadással enged a fekete ribizli naptól meleg, vastag héja... csoda fröccsen!... dehogy fekete! lila és bordó, fanyar és édes... karomon a zöld levelek simításának emléke... de jó könnyedén guggolni megint a földre, éles, vizslató szemekkel, kóbor bogyók után bokrokat fürkészni... újra...

illatjegyei

FEJ: grapefruit, vodka, áfonya, fekete ribizli, cassia (fekete ribizli levél), alma

SZÍV: grapefruit, rózsa, tavirózsa
ALAP: paradicsom, szeder, pézsma, szantál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése