2012. december 28., péntek

Lorenzo Villoresi



Villoresi 1956-ban született Firenzében. 
Édesapja Luigi Villoresi történész, irodalmár, édesanyja Clarissa Villoresi.
Egyetemi tanulmányai során pszichológiával, majd filozófiával és ókori vallásokkal ismerkedett a firenzei bölcsészkaron . Különösen felkeltette érdeklődését az ókori filozófia, a görög-, mezopotámiai-, sumér-, akkád-, sémi kultúra, mitológia, valamint az antropológia.


Villoresi műhelye
Tanulmányútjai során bejárta a Közel-Keletet, Jeruzsálemet, Kairót (disszertációjának címe- A halál szerepe az ősi zsidó és hellén hagyományokban volt.). 
Innét számos fűszerrel, esszenciával, olajjal tért haza Olaszországba. Ezekhez gyermekkora óta vonzódott- édesanyjának volt egy kis boltja Kairóban, ahol parfümöket, olajokat, fűszereket árult. Az illatok sokfélesége, a híres arab vendégszeretet lenyűgözte a kis Lorenzo-t. Később ezt a légkört, hagyományt kívánta olaszországi otthonában létrehozni, ötvözve a keleti és nyugati szellemiséget, felhasználva a középkori firenzei művészek illatokról összegyűjtött tapasztalatait.
Folyamatosan kutatta, elemezte, tanulmányozta az összetevőket és a parfümökkel kapcsolatos szakirodalmat- a lepárlás módszereit, a tinktúrák készítésének technikáit. 
Innét már csak egy lépés volt, hogy saját elgondolásai alapján maga is illatszereket, többek között parfümöket alkosson.
Legelső felkérése a Fendi ház részéről érkezett, potpourrik és illatgyertyák készítésére.



1990-ben alapította meg rendkívül igényes műhelyét, ami a maga nemes egyszerűségével, minőségi illataival valódi, hiteles művészi értékeket közvetít. (mellékesen elmondanám, hogy számomra a legkedvesebb niche ház az övé)

Az ősi alkotóelemek (opoponax, galbanum, styrax, tömjén, mirha) ma már egyre inkább ritkaságszámba menő használatával visszanyúl azokhoz a kulturális gyökerekhez, történelmi időkhöz, melyekről már csak a könyvek lapjain olvashatunk.


osmanthus virág

Többnyire természetes összetevőket használ, a lelőhelyek szempontjából is gondos hozzáértéssel válogatva- például indiai szantált, szicíliai narancsot, ausztrál levendulát.

Különösen kedveli a fás, citrusos, fűszeres jegyek használatát. Elmondása szerint imádja a galbánum aromáját, ami a frissen őrölt mákra emlékezteti, a friss babérlevél, a paradicsomlevelek, a frissen sajtolt olívaolaj, az osmanthus virág és a kardamom olaj illatát. 





Hotel Villa Villoresi terasza

Legelső gyermekkori emléke is ezek egyikéhez, a paradicsomlevél illatához kötődik, amit Toszkánában lévő villájuk kertjében fedezett fel.

Itt volt a Villoresi család nyári rezidenciája, ami ma hotelként működik- Hotel Villa Villoresi néven- kitűnő konyhával és Toszkána leghosszabb teraszával várja vendégeit.




Legkedvesebb parfümjei között a következőket említi meg: 
Eau de Rochas, Madame Rochas, Mure et Musc, Caleche, Dioressence, Amouage, Equipage.

Számos konferencián tart előadásokat a modern illatszerek és ősi kultúrák közötti kapcsolatról, összefüggésekről.


2006-ban elnyerte a nemzetközi parfümkészítés díját- a Coty-díjat, az Év parfümőrének választották.



Feleségével Ludovica (Passi) Villoresi-vel közösen nevelik három gyermeküket- 15. századi családi villájuk legfelső szintjén 2006-ban létrehoztak egy Parfüm-akadémiát (interaktív műhelyt), ahol illatmúzeum ("Museum of Scent") is működik. 
Kurzusain, szemináriumain bárki részt vehet, aki az illatok világában szeretne alaposabban elmélyülni. A villa belső kertjében tematikus rendben ültetve, különféle összetevők tanulmányozhatók- virágok, fűszernövények sokasága. Professzionális légkondicionáló rendszerrel felszerelt műhelyében, több mint 2000 féle esszencia várja a kíváncsi érdeklődőket.

Illatai:
Prix Francois Coty (2006) Paris

Uomo (1993)

Donna (1994)
Vetiver (1994)
Spezie (1994)
Garofano (1995)
Musk (1995)
Sandalo (1995)
Acqua di Colonia (1996)
Wild Lavender (1996)
Patchouli (1996)
Incensi (1997)
Piper Nigrum (1999)
Teint de Neige (2000)
Dilmun (2000)
Yerbamate (2001)
Alamut (2006)
Iperborea (2010)
Theseus (2011)
Aura Maris (2012)

Vintage Collection (2014)
Ambra
Garofano
Incenzi
Tropicana
Vetiver
Ylang ylang

Illatainak csoportosítása:

Monotematikus sorozat ("monothematic fragrances") egyetlen összetevőt emelnek ki, tesznek hangsúlyossá- ide tartozik a Musk, Sandalo, Patchouli, Incensi, Spezie, Vetiver, Wild Lavender.

Klasszikus sorozat ("classic fragrances")- Aqua di Colonia, Uomo, Donna, Musk, Garofano, Spezie, Sandalo, Vetiver, Patchouli, Wild Lavender.

Fantázia sorozat ("fantasy fragrances") illatos víziók távoli, egzotikus földrészek megidézésére- Piper Nigrum, Teint de Neige, Dilmun, Yerbamate, Alamut, Iperborea.


Mare Nostrum sorozat- a Földközi-tenger ihlette illatok- ennek első darabja a 2012-es Aura Maris




forrás: http://www.lorenzovilloresi.it/


Arno. Kilátás műhelye ablakából :-)
forrás: http://whatmenshouldsmelllike.com

2 megjegyzés:

  1. Harminc éve fújkálom magamra a parfümöket, mindig másokat, egyidőben többfélét is, semmi signature illat. Ha lenne örökraglistám, az Iperborea az élén lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó választás! A Top3-ban nálam is benne van az Iperborea- a Musk és a Spezie mellett :-)

      Törlés