2012. december 25., kedd

Myrrhe Ardente (Annick Goutal) 2007


illatcsalád: orientális

alkotó: Isabelle Doyen

(Annick Goutal: Ambre Fétiche, Duel, Eau du Fier, Heure Exquise, La Muguet, La Violette, La Chevrefeuille, Le Jasmin, Le Mimosa, Les Nuits d'Hadrien, Encens Flamboyant, Mandragore, Mon Parfum Cheri, par Camille, Musc Nomade, Nuit Etoilee, Quel Amour!, Rose Splendide, Songes, Un Matin d'Orage, Vanille Exquise; Les Nez: L'Antimatiere, Let me Play the Lion, The Unicorn Spell, Turtle Vetiver)


Francisco Masriera y Manovens: 
A hárem szépe (1899)



Camille Goutal-t és Isabelle Doyen-t megihlette a 19.századi orientalista festményeken látható háremek, fürdők buja, pazarul gazdag, fényűző világa.

Így született meg az orientális trilógia- Les Orientalistes- három tagja, az Encens Flamboyant, az Ambre Fétiche és a Myrrhe Ardente, amelyekkel a három fő keleti illatot, a tömjént, az ámbrát és a mirhát helyezik a parfümök középpontjába.





Karácsonykor, Jézus születésekor valami olyan illatra vágytam, ami számomra csak ehhez az ünnephez kötődik. 
Goutal mirhájának alapötlete, ihletője nem illik ide. Nem baj! Ha kész a mű, az önálló életre kel- onnét már szabadon értelmezhető- csak az alkotás által keltett érzések számítanak, minden más szinte lényegtelen háttér információvá válik. Fogjuk fel úgy, hogy ez a buja Mária Magdolna megtérése, egy krisztusi mirharög szemszögéből elmesélve.

A "Forró Mirha" nem mindennapi illat! Azt hiszem egy átlagos hétköznap nem tudnám viselni. Ünnep kell hozzá- a levegőnek és a léleknek az a reszkető megnyílása, amikor reménykedem benne, hogy a várakozás elhoz majd valamit, ami ha megérkezik végre, akkor egészen bizonyosan rendkívülivé válik, mert üzenetet hoz az égi világból...


... sűrű, sötét borostyánszínű gyantaillat a nyitány. Aranyszínűen izzó szurok amely megdermed, mielőtt tehetetlenül eső cseppé válna. Szinte érzem ragacsos állagát- két ujjam összeszorítom, majd mikor elemelem egymástól, az ellenálló, mézillatú gyanta finoman hajló, csillogó szálakat húz az ujjaim között.
Édes, fás, enyhén karamelles, gyógyszeres illat. A vanília áttetsző felhőként kering a levegőben, egy kis ánizzsal keveredve- egyik sincs benne!- talán a benzoin és a tonkabab játszik velem- nem tudom.
Meleget áraszt, megnyugtat, elringat- lineáris, egyenes fonala olyan finoman húz az ünnep lényegéig, hogy szinte érzem a jászolból kiesett szalmaszálak tompa nyomását a térdemen, és az örömteli, áhítatos csöndet, amely olyan puhán öleli körül a Szent családot, mintha az éj egyetlen hidegben bodorodó, édesen meleg lehelet volna...

Tartóssága a bőrömön kiváló, kb. 12 óra. Hatósugara kellemes- jól érezhető, nehézsége ellenére nem fojtó.

Különlegesen meghitt vele a karácsony, azzal a megnyugtató érzéssel, hogy illatától bizonyára otthon érzi magát nálunk a Jézuska.






Illatjegyei:

FEJ: mirha, benzoin, tonkabab
SZÍV: Guaiac-fa, mirha, vetiver
ALAP: méhviasz










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése